La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comparació polèmica

El papa Francesc demana un pacte mundial per als refugiats

- ANNA BUJ

En un missatge improvisat durant una reunió amb famílies catòliques, el papa Francesc va comparar l’avortament selectiu amb el nazisme, unes paraules que arriben la setmana en què el Parlament italià aprova la llei de l’avortament.

Ja havia carregat contra l’avortament en el passat, però mai amb aquests termes. El papa Francesc ha tornat a obrir aquest cap de setmana el debat sobre l’avortament selectiu, que ha arribat a comparar amb els crims nazis, però “de guant blanc”, unes paraules que han provocat molt de debat a Roma.

Ho va fer en un missatge improvisat, sortint del guió, en una trobada amb associacio­ns de famílies catòliques italianes. “Vosaltres us pregunteu per què avui no veiem tants nens pel carrer? Perquè el protocol de tants metges –tants, no tots– és fer la pregunta: “Arriben malament”? Ho dic amb dolor. Al segle passat tothom s’escandalit­zava pel que feien els nazis per curar la puresa de la raça. Avui fem el mateix, però amb guants blancs”, va assegurar el Pontífex.

“És l’homicidi dels nens. Per tenir una vida tranquil·la, es llança un innocent”, va afegir Francesc. Per ser més clar, Jorge María Bergoglio es va remuntar fins a les pràctiques a Esparta de llançar un nen amb problemes des de la muntanya, segons li va ensenyar a ell mateix una professora d’història quan era estudiant.

Els papes sempre han condemneu els avortament­s dels fetus amb malformaci­ons i en una ocasió Joan Pau II ja va evocar la similitud amb les pràctiques nazis per a la puresa de la raça. Tot i això, mai una comparació no havia estat tan directa com la de Francesc de dissabte, en paraules que després va confirmar el Vaticà. Casualitat o no, el pontífex argentí feia aquesta crida contra l’avortament selectiu en la mateixa setmana en què el Parlament del seu país va aprovar la legalitzac­ió de l’avortament, per a gran celebració de les feministes argentines, que havien organitzat marxes sense precedents.

Els grups més conservado­rs italians van acollir amb alegria aquestes paraules, i fins i tot el diari dretà Il Tempo va celebrar que el Papa sigui “tradiciona­lista” amb una portada encapçalad­a amb les paraules “Habemus papam”.

En el mateix discurs, Francesc va voler deixar clar que per a l’Església, tot i que “es parla de famílies diversific­ades, de diversos tipus de família”, la família “a la imatge de Déu és una de sola, entre un home i una dona”. Els comentaris no agradaran gens en els grups més progressis­tes de l’Església irlandesa, que han demanat que s’incloguin les famílies LGTB en la Trobada Mundial de les Famílies que se celebrarà aquest agost a Dublín, i on té previst viatjar el mateix Francesc.

Però aquest cap de setmana, el Papa no només ha volgut parlar de famílies. El Pontífex, que ha mantingut sempre una àrdua defensa a favor de l’acollida de refugiats, encara no s’havia pronunciat sobre el cas Aquarius amb paraules clares. En l’Àngelus de diumenge, Francesc no es va referir exactament al vaixell, però va fer una crida als països a continuar amb les negociacio­ns a les Nacions Unides per a un Pacte Mundial sobre els refugiats que asseguri que són tractats amb “humanitat”. “També cadascun de nosaltres està cridat a ser a prop dels refugiats, a trobar amb ells moments de proximitat, a valorar la seva contribuci­ó perquè puguin integrar-se millor en les comunitats ”, va dir.

“És l’homicidi dels nens; per tenir una vida tranquil·la, se la pren a un innocent”, va afirmar el Pontífex

 ?? ANGELO CARCONI / EFE ?? Francesc saludant els fidels aquest diumenge a la plaça de Sant Pere
ANGELO CARCONI / EFE Francesc saludant els fidels aquest diumenge a la plaça de Sant Pere

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain