La Vanguardia (Català-1ª edició)

Robatori al ministre

Sajid Javid, titular britànic d’Interior, confessa que li van robar el mòbil amb el mètode de moda a Londres: l’estrebada amb motociclet­a

- LONDRES Redacció i agències

Al Govern de la primera ministra britànica, Theresa May, no li arriben més que notícies que li minen una mica més la credibilit­at. En uns dies en què havien amainat els revessos sobre el Brexit, ha emergit com un guèiser el debat sobre la seguretat al carrer. I amb un protagonis­ta d’excepció. El recentment nomenat ministre de l’Interior, Sajid Javid, màxim responsabl­e en la lluita contra el crim, va confessar ahir que fa uns dos mesos uns pispes li van robar el telèfon en ple carrer i a prop del centre de la ciutat.

“Va passar en un tres i no res –va explicar Javid–. Sortia de l’estació d’Euston, vaig agafar el mòbil per demanar un taxi. El telèfon era nou de trinca. Abans que m’adonés del que estava passant, ja no hi era. Van arribar en una moto, el van agafar i van desaparèix­er”, va comentar el ministre en una entrevista a The

Sun on Sunday. Per ser exactes, Javid va patir l’estrebada pocs dies abans de ser ministre de l’Interior, quan encara era titular de la cartera d’Habitatge, Comunitats i Govern Local. “Estava enrabiat, però alhora em vaig considerar afortunat per no haver estat apunyalat o apallissat de mala manera com moltes altres víctimes que cauen a les urpes d’aquests criminals”, va dir.

El que li va passar al ministre s’ha convertit en el delicte de moda a Londres: uns motoristes es dediquen al robatori sorpresa que, si cal, comporta violència, bé amb pistola o fins i tot amb matxet. Dilluns passat, Michael McIntyre, un conegut actor anglès, va patir l’atac d’uns motoristes que li van trencar el vidre del cotxe i li van sostreure un rellotge mentre portava els fills a escola al barri de Golders Green, al nord de la ciutat. Aquell mateix dia, una dona de 24 anys va haver de ser hospitalit­zada pels cops que li van clavar uns estiraboss­es amb moto, segons informava ahir la BBC.

L’antecessor­a de Javid, Amber Rudd, que va dimitir a l’abril per altres qüestions, ja va prendre mesures en un assumpte que a la cúpula de la Met, la Policia Metropolit­ana, se’ls escapa de les mans. Els seus propis càlculs indiquen que el 2012 es van registrar 827 estrebades a la ciutat, mentre que l’any passat la xifra s’acostava a les 23.000. La policia ha pogut aturar aquest tipus de crims als carrers del West End, l’àrea dels teatres, però no a les tres artèries comercials més importants de la ciutat: Oxford Street, Regent Street i Bond Street, on tenen seu les marques més luxoses del món i les galeries d’art més poderoses. Són tres carrers pels quals cada any hi passegen 200 milions de visitants.

Estadístic­ament és improbable no només que el ministre de l’Interior recuperi el seu mòbil, sinó que es resolgui el seu cas, ja que al Regne Unit només s’aclareixen un 5% d’aquests delictes. Més deures, doncs, per al màxim responsabl­e de l’ordre públic al país.

 ?? STEFAN WERMUTH / REUTERS ?? Sajid Javid, ministre d’Interior del govern de Theresa May
STEFAN WERMUTH / REUTERS Sajid Javid, ministre d’Interior del govern de Theresa May

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain