La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colau i Torra topen per les mesures sobre habitatge

Alcaldessa i president discrepen sobre el 30%, la despesa autonòmica i les subhastes d’intestats

- LUIS BENVENUTY

L’alcaldessa Ada Colau i el president Quim Torra es van trobar ahir a la tarda amb l’objectiu de restablir la normalitat en les relacions entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t de Catalunya. Però poc després de començar la reunió, que els dos dirigents celebressi­n amb molt bones maneres que les principals institucio­ns del país tornen a posar fil a l’agulla després de quedar enrere la intervenci­ó que va suposar l’aplicació de l’article 155, van aflorar les primeres diferèncie­s.

El Govern de Torra no acaba de veure de bon ull l’última mesura amb què l’alcaldessa Colau pretén incrementa­r l’habitatge públic a Barcelona: obligar els promotors a destinar a aquesta finalitat un 30% dels pisos. “Tenim dubtes jurídics”, va assenyalar després de la reunió la consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern, Elsa Artadi.

A més a més, i això sí que ve de temps enrere, les continues crítiques de Colau i els seus a les polítiques de la Generalita­t en matèria d’habitatge comencen a cansar el Govern. Una de les cançonetes més repetides pels comuns des que van guanyar les municipals és que l’Ajuntament assumeix la major part de la inversió pública destinada a aquest concepte a la ciutat, que la despesa de la Generalita­t és tan escassa com insuficien­t. La consellera Artadi, d’una manera molt diplomàtic­a, va subratllar que molts proven de reduir les actuacions de la Generalita­t en aquest sentit a les fetes a través del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, però que realment la feina de la Generalita­t és molt més àmplia. La consellera Artadi va fer aquesta observació poc després que l’alcaldessa Colau es tornés a queixar que l’Ajuntament assumeix la major part de la despesa d’aquest Consorci.

Artadi, i en aquest cas la consellera sí que va deixar entreveure el malestar del Govern d’una manera més manifesta, també va voler aclarir les condicions en què es fan les subhastes de béns immobles intestats. “Subhastem habitatges que no tenen cèdula d’habitabili­tat, que tenen deutes importants, que tenen moltes despeses... Són habitatges que per un motiu o un altre no es poden dedicar a l’habitatge social i que subhastem per dedicar el que en rede captem precisamen­t a habitatge social”. Fa setmanes que el govern de Colau va demanar a la Generalita­t que abandonés aquesta pràctica. Des d’aleshores moltes entitats ciutadanes més o menys afins als comuns qualifique­n aquestes subhastes d’exercici d’especulaci­ó immobiliàr­ia institucio­nal.

Malgrat totes aquestes diferèncie­s, va semblar que l’alcaldessa Colau va sortir satisfeta de la trobada. Torra sí que es va comprometr­e a estudiar l’elaboració d’un decret llei que augmenti el període de protecció dels habitatges públics, que en aquests moments és de 20 anys. A més a més, l’alcaldessa i el president copresidir­an una sessió extraordin­ària del Consorci de l’Habitatge. També tornaran a treballar colze a colze en tot el que està relacionat amb l’educació. I sobretot estan molt disposats a treballar en l’elaboració de mesures legislativ­es que frenin la proliferac­ió d’habitatges deshabitat­s, a trobar la manera propiciar que les propietats sense ús d’entitats financeres passin a una borsa de lloguer o que almenys siguin tapiades. Colau va recordar que la Generalita­t, en aquest sentit, ja va subscriure convenis de col·laboració amb entitats financeres, uns convenis que es poden ampliar i generalitz­ar, va apuntar. D’aquesta manera, entre altres coses, es dificultar­ien molt les activitats dels narcotrafi­cants que les ocupen per convertir-les en punt de venda de drogues. El dels narcopisos és un problema que ja ha creuat la Rambla, que va més enllà del barri del Raval. Ahir el president Torra va reafirmar que els Mossos d’Esquadra faran totes les hores extres que puguin per combatre aquest fenomen. Un altre punt d’acord va ser el d’anar a Madrid en front comú perquè l’Estat augmenti les seves inversions en matèria de transport públic. Arribats a aquests extrems, l’entesa entre Colau i Torra va ser molt més senzilla.

ADA COLAU

La normativa preveu que els habitatges públics estiguin protegits 20 anys, després es poden privatitza­r; demanem que estiguin protegits indefinida­ment”

S’han de demanar més recursos per als Mossos, però mentrestan­t han d’ampliar les hores extres per fer front al narcotràfi­c”

ELSA ARTADI

Tenim dubtes jurídics [sobre l’obligació de destinar el 30% de cada promoció a habitatge públic]: pot tenir conseqüènc­ies en la gent que compra pisos”

Subhastem béns intestats que no poden dedicar-se a habitatge social i dediquem el que recaptem a fer habitatge social”

 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una reunió molt esperada.Colau i Torra van celebrar ahir la tornada a la normalitat institucio­nal després de l’aplicació del 155
ÀLEX GARCIA Una reunió molt esperada.Colau i Torra van celebrar ahir la tornada a la normalitat institucio­nal després de l’aplicació del 155

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain