La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez anuncia que intentarà esgotar la legislatur­a fins al 2020

El president del Govern central espera veure’s amb Torra a principi de juliol i veu “raonable” acostar els presos independen­tistes

- JUAN CARLOS MERINO

PEDRO SÁNCHEZ

“Espero que entre tots puguem obrir una nova etapa amb Catalunya; cal reactivar mecanismes com la comissió bilateral”

“En el moment que es consideri substancia­l, el Govern espanyol podrà traslladar els polítics presos a les presons pròximes a casa seva”

“Més que un efecte crida, es tracta d’una crida a la solidarita­t de la Comunitat Europea; dissabte em reuniré amb Macron”

“De feina n’hi ha!”, va assegurar ahir a la nit el president del Govern espanyol. Pedro Sánchez va justificar així, a TVE, la intenció d’esgotar aquesta legislatur­a i no convocar les eleccions generals fins a l’any 2020, tal com pretenia fer l’antecessor en el càrrec, Mariano Rajoy.

“Aspiro a convocar les eleccions l’any 2020, és a dir, esgotar la legislatur­a”, va assegurar Sánchez només d’arrencar la seva primera entrevista des que el 2 de juny va prendre possessió al palau de la Zarzuela del càrrec de president del govern, una vegada que va triomfar la vigília al Congrés la moció de censura que va presentar per sorpresa contra Rajoy. Sánchez va reafirmar ahir a la nit el propòsit de “normalitza­r” la vida política a Espanya després de set anys de mandat de Rajoy. I això suposa, en primer lloc, “governar amb el Congrés i no contra el Congrés”. També, va afegir, normalitza­r la relació amb totes les comunitats autònomes, i “regenerar” la vida política a Espanya.

Després de la primera ronda de contactes telefònics amb tots els presidents autonòmics, Sánchez va assegurar que aquesta setmana ja tancarà les dates per a les primeres reunions, segons l’ordre protocol·lari d’aprovació dels seus respectius estatuts, amb el basc Iñigo Urkullu, amb el català Quim Torra a continuaci­ó, amb el gallec Alberto Núñez Feijóo després i amb l’andalusa Susana Díaz. D’aquesta manera, va avançar que la seva primera reunió amb el president de la Generalita­t de Catalunya serà “a començamen­ts de juliol”. Però també va anunciar que molt abans, de fet aquest mateix divendres, coincidirà per primer cop amb Torra, ja que el president del Govern espanyol anirà amb el Rei a la inauguraci­ó dels Jocs del Mediterran­i a Tarragona. “Espero que puguem obrir entre tots una nova etapa a Catalunya”, va dir Sánchez.

I va revelar que, entre les propostes que plantejarà al president català, té la intenció de reactivar la comissió bilateral entre l’Estat i la Generalita­t, que va recordar que està oblidada des de l’any 2011 i que és un mecanisme “fonamental”, precisamen­t, per recompondr­e les re“fets lacions amb el govern català.

El president del Govern espanyol es va mostrar favorable, d’altra banda, al trasllat dels líders independen­tistes en presó provisiona­l a “presons properes als seus domicilis” a Catalunya. Una mesura que va qualificar de “raonable” una vegada que s’acabi el període d’instrucció del procés que dirigeix el jutge Pablo Llarena, i que Institucio­ns Penitencià­ries podrà adoptar perquè els polítics catalans presos puguin “ser a prop de les famílies i dels lletrats” fins que se celebri el judici.

Sánchez va voler desvincula­r completame­nt diferents”, però també es va mostrar disposat a l’acostament dels presos d’ETA, ja amb condemnes en ferm, a Euskadi. “Després de l’anunci de dissolució d’ETA, hem d’abordar el fenomen d’una altra manera, amb una política penitencià­ria diferent”, va admetre. Però va reclamar que aquest acostament de presos no sigui “un element de discòrdia”, una vegada que “la democràcia va derrotar ETA”.

En gairebé mitja hora d’entrevista, el president del Govern espanyol no va fer més anuncis. Per exemple, que el seu primer viatge a l’estranger no serà al Marroc, com és tradició, sinó a França. Aquest mateix

dissabte, de fet, va revelar que es reunirà a París amb el president francès, Emmanuel Macron. Iniciarà així una ronda de viatges –també a Berlín i a Lisboa, va anunciar– per intentar consensuar una nova política migratòria a Europa. Amb l’acollida dels migrants de l’Aquarius, va dir, l’Executiu va voler evitar “una autèntica tragèdia humanitàri­a”, però va assegurar que ara vol impulsar “una política migratòria assenyada” a Europa. I va negar que la seva decisió pugui tenir un “efecte crida” a Espanya. “No obrirem les fronteres, és inviable”, va afegir.

Sánchez va restar transcendè­ncia al fet que el seu primer viatge com a president del Govern no sigui al Marroc, com és tradició, perquè va assegurar que ja considera tota la Unió Europea com a “territori propi”. No obstant això, va assegurar que la seva primera trucada com a president del Govern sí que va ser al primer ministre marroquí. En tot cas, va confirmar que anirà al Marroc ja el segon semestre d’aquest any.

El president també va admetre que en la seva cita de la setmana passada revelada per La Vanguardia amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, va trobar coincidènc­ies “a l’agenda social, la regeneraci­ó democràtic­a i altres qüestions d’Estat”. Sánchez va reconèixer, però, que ara al Congrés no té una majoria suficient per derogar la reforma laboral del PP, però sí per “retocar” alguns dels articles que considera “més lesius”. També va assenyalar que pensa garantir el futur del sistema de pensions, que va defensar que sostindrà “a través de figures impositive­s noves”, i que es proposa d’eliminar el copagament farmacèuti­c “si hi ha prou recursos”.

D’altra banda, va admetre que si hagués estat al cas del frau fiscal de Màxim Huerta “probableme­nt no l’hauria nomenat” ministre, mentre que en la investigac­ió al ministre Luis Planas “no hi ha cas”. I va defensar el trasllat de les restes de Franco del Valle de los Caídos: “Espanya no es pot permetre símbols que separin els espanyols”.

 ?? HANDOUT / REUTERS ?? Amb la Turca La Moncloa va difondre ahir imatges de Sánchez corrent –amb una samarreta dels 25 anys de Barcelona’92– i jugant amb la seva gosseta, la Turca
HANDOUT / REUTERS Amb la Turca La Moncloa va difondre ahir imatges de Sánchez corrent –amb una samarreta dels 25 anys de Barcelona’92– i jugant amb la seva gosseta, la Turca
 ?? HANDOUT / GETTY ?? Nucli dur. Després de la cursa matinal, el president es va reunir amb els seus col·laboradors. A la imatge, amb Carmen Calvo, Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Iván Redondo
HANDOUT / GETTY Nucli dur. Després de la cursa matinal, el president es va reunir amb els seus col·laboradors. A la imatge, amb Carmen Calvo, Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Iván Redondo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain