La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa impulsa el trasllat de les restes de Franco

- Sergi Pàmies

Dinamitade­s les fronteres semàntique­s entre els verbs rescatar i acollir, el port de València s’autoprocla­ma com a exemple de tragèdia elevada a contingut de la societat de l’espectacle. S’atribueix al rescat una voluntat de postureig per poder-lo criticar, sia des de la radicalita­t neoanticol­onialista, sia des d’un patriotism­e que, per simplifica­r, s’atribueix a l’extrema dreta. També hi ha un espai reservat per a les bones intencions, que apel·la a una solució conjunta i eficaç d’una Europa potent i cohesionad­a. O sigui: un impossible. Cada mitjà decideix si tracta el desembarca­ment 1. com el crim d’Alcàsser; 2. amb la presumptuo­sitat del cunyadisme il·lustrat; 3. amb el cinisme ancorat en el “tot això qui ho paga?” de Josep Pla, o 4. limitant-se a explicar què passa, que comporta decebre els fanàtics i evitar les esllavissa­des emocionals convertide­s en beneficènc­ia de disseny.

Els governs de Catalunya i d’Espanya comparteix­en, per raons diferents, la dificultat de gestionar uns pressupost­os amb poc marge per defensar principis més enllà de pagar factures. La primera decisió de la Generalita­t post-155 és simptomàti­ca: una transfusió de pasta per a TV3. Tant de bo serveixi per ampliar l’horitzó d’una cadena que potser hauria de pensar a produir un programa titulat Gent que no surt mai a TV3. La Moncloa, mentrestan­t, alimenta la màquina d’inflar globus sonda i recupera la momificada demagògia del Valle de los Caídos.

En el territori dels fets, Iñaki Urdangarin ingressa a la presó i s’escapoleix dels reporters, que, resignats, retransmet­en retrospect­ivament el que no han pogut filmar. Tot plegat recorda l’astracanad­a decadent de Berlanga i aquell Todos a la cárcel, situat en el territori d’una hiperbòlic­a ficció llargament superada per la realitat. Exemple de realitat: Albert Rivera a Antena 3, que és una redundànci­a, explica que la reforma de la Constituci­ó no es pot redactar perquè Quim Torra i Carles Puigdemont estiguin contents.

I la selecció espanyola? S’afegeix a l’hispanisme grotesc i, a El suplement (Catalunya Ràdio), Willy Toledo, proveïdor de radicalism­e pel boc gros, fa un càlcul interessan­t. Toledo diu que si 10 milions d’espanyols segueixen els partits de la selecció, només són un 25 % de la població i, en conseqüènc­ia, no han d’atribuir-se la representa­ció absoluta del país. La densitat informativ­a no s’atura, i diumenge dos catalans universals treuen el cap a la televisió. Artur Mas a La Sexta, on li pregunten què faria si una de les seves netes volgués ingressar a les forces armades espanyoles, i Manuel Valls, que procura no ser atrapat per l’infal·lible caçapapall­ones de Ricard Ustrell.

La Moncloa alimenta la màquina d’inflar globus sonda

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain