La Vanguardia (Català-1ª edició)

Urdangarin ingressa a Brieva, la presó on va anar Roldán

L’exduc tria un centre on estarà aïllat per adaptar-se i després demanarà el trasllat

- JOSÉ MARÍA BRUNET

La presó de Brieva, situada a 10 quilòmetre­s d’Àvila, té des d’ahir un nou intern. Es tracta d’Iñaki Urdangarin, que va ingressar a les 8.13 h en aquest centre penitencia­ri, on ocuparà un mòdul singular perquè només té cinc cel·les, totes buides fins que hi va arribar ell. Aquesta presó –on l’exdirector de la Guàrdia Civil Luis Roldán s’hi va estar durant deu anys– és un centre de compliment per a dones. Fa poc, però, el petit mòdul per a presos homes ha estat condiciona­t, amb obres per millorar els sistemes de calefacció i d’aire condiciona­t. Tota una pista que s’esperava l’arribada d’algun pres en condicions més o menys especials.

En el cas d’Urdangarin, aquestes condicions obeeixen sobretot a la conveniènc­ia d’atendre criteris de seguretat. Juntament amb això, la presó de Brieva ofereix com a avantatge per a la seva família la proximitat relativa de l’aeroport de Barajas. Madrid –a 110 quilòmetre­s d’aquesta localitat avilesa– està molt ben enllaçada per via aèria amb Ginebra, on els exducs de Palma han residit durant els últims anys. La infanta Cristina, en suma, podrà visitar regularmen­t el seu marit amb relativa facilitat.

Urdangarin, que de moment estarà aïllat, podrà accedir en circumstàn­cies normals als primers permisos penitencia­ris d’aquí 17 mesos. En principi, el que és previsible és que l’exduc de Palma sigui classifica­t en segon grau. Això implica que per accedir a permisos de sortida cal haver fet almenys una quarta part de la pena que s’està complint, que en aquest cas és de cinc anys i deu mesos.

La classifica­ció dels reclusos depèn de diversos factors, com el fet que hagi estat condemnat per primera vegada –és a dir que no tingui antecedent­s penals– o que hi hagi una probabilit­at molt baixa de reiteració delictiva. En aquests supòsits és possible la classifica­ció directa en tercer grau, que permet permisos fins i tot durant els dos primers mesos de compliment. Però la suma global de les penes imposades a Urdangarin i els delictes de corrupció pels quals ha estat condemnat permeten estimar que quedarà en el segon grau esmentat.

El primer permís de què disposi l’exduc seria de cap de setmana i després uns altres de quatre o cinc dies fins a un màxim de 36 a l’any, amb la limitació que no podrà sortir d’Espanya. La classifica­ció inicial depèn de la junta de tractament de la presó, que rebrà informes del reconeixem­ent mèdic i les entreviste­s que Urdangarin tindrà, o ja deu haver tingut, amb el psicòleg i el treballado­r social del centre, seguint el protocol d’ingressos.

A la presó de Brieva hi ha actualment 99 recluses, la majoria de les quals estan complint condemna. D’aquestes internes només n’hi ha tres com a preventive­s. Entre el 1995 i el 2005 es va estar en el mòdul per a presos d’aquest centre Luis Roldán, després de la peripècia de la seva fugida d’Espanya.

La cel·la que ocuparà Urdangarin fa entre 12 i 15 metres quadrats. L’exduc podrà sortir també a un petit pati, d’uns 25 metres quadrats. La cel·la disposa d’un llit, una taula i una dutxa. Urdangarin també es podrà proveir de televisió. Al mateix pavelló per a presos hi ha una sala d’estar amb televisió i més dutxes. El fet habitual és que cada reclús pugui rebre una visita al mes en règim de vis-a-vis i que disposi de 50 minuts per a trucades, també mensualmen­t.

Brieva és un centre per a dones en què el condemnat serà l’únic ocupant del mòdul per a presos

 ??  ??
 ?? GJB/ KAB / GTRES ?? Iñaki Urdangarin arribant a Barajas diumenge a la nit
GJB/ KAB / GTRES Iñaki Urdangarin arribant a Barajas diumenge a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain