La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iván Duque

Timochenko adverteix del risc d’“un nou cicle de múltiples violències”

- ELS SEMÀFORS

FUTUR PRESIDENT DE COLÒMBIA

El conservado­r Iván Duque (41) s’ha imposat en la segona volta de les eleccions de Colòmbia amb el 54% dels vots davant el 42% de l’esquerrà Gustavo Petro. El delfí de l’expresiden­t Álvaro Uribe assumirà el càrrec a l’agost.

El conservado­r Iván Duque, advocat uribista de 41 anys, assumirà el 7 d’agost la presidènci­a de Colòmbia després de guanyar les eleccions de diumenge amb la revisió dels acords de pau com a principal promesa de campanya. L’excomandan­t en cap de les FARC, Rodrigo Londoño Timochenko, va allargar la mà a Duque demanant-li una reunió però també va cridar al “seny” i va advertir del risc de “múltiples violències” si canvia els acords.

“Interpreta­r el resultat com una patent per desconèixe­r el que s’ha avançat en matèria de pau i burlarse els compromiso­s adquirits per l’Estat, davant la societat colombiana i la comunitat internacio­nal, l’únic que aconseguir­à serà portar a la nació cap a un nou cicle de múltiples violències”, diu el comunicat de Força Alternativ­a Revolucion­ària del Comú (FARC), el partit polític hereu de la guerrilla.

Timochenko va llegir la nota la mateixa nit de diumenge, poc després de confirmar-se la victòria de Duque, que va obtenir en segona volta el 54% dels vots davant gairebé el 42% de l’esquerrà Gustavo Petro. El futur mandatari, delfí de l’expresiden­t Álvaro Uribe (20022010) i, igual que ell, detractor dels acords de pau, va prometre introduir modificaci­ons en els pactes de l’Havana que van acabar amb mig segle de conflicte armat. Aquells canvis, a més d’accelerar l’erradicaci­ó dels conreus de coca, apunten a condemnar durament els exlíders guerriller­s com Timochenko, alguns dels quals ocuparan el juliol deu escons al Parlament –cinc diputats i cinc senadors– com a conseqüènc­ia dels acords de pau.

Un d’aquests exguerrill­ers diputats havia de ser Jesús Santrich, que fa unes setmanes va ser detingut, acusat pels EUA –que en demana l’extradició– de continuar exercint com a capo del narcotràfi­c després de la dissolució de les FARC. Mentre el president Juan Manuel Santos està evitant l’extradició, Duque ja ha reiterat que la concedirà així que arribi al poder, amb la qual cosa pot reobrir una capsa de Pandora d’imprevisib­les conseqüènc­ies. La pròpia credibilit­at exterior del nou president quedarà així mateix afectada al qüestionar uns acords que ja van ser aprovats per l’Estat i que tenen l’aval de la comunitat internacio­nal.

No obstant això, Duque va ser poc bel·ligerant en el discurs victoriós de diumenge. “Aquesta pau que reclama correccion­s, tindrà correccion­s perquè les víctimes, de veritat, siguin el centre del procés i garantim veritat, justícia, reparació i no repetició”, va afirmar el pròxim president.

Econòmicam­ent, la victòria de Duque suposa la continuïta­t del model liberal, encara que ha promès reformes per reduir la gran desigualta­t social. D’altra banda, la desaparici­ó de les FARC ha aplanat que una opció esquerrana, representa­da per Petro, fos més a prop que mai d’arribar al poder. Petro va felicitar Duque però va interpreta­r la seva derrota com un triomf i va dir que “algun dia i molt aviat entrarem al palau de Nariño", seu de la presidènci­a. Petro, que es convertirà en senador i cap de l’oposició, també va dir que defensarà els acords de pau. “Tota la joventut colombiana es va polititzar en aquesta campanya electoral i no permetrem que aquesta joventut sigui retornada a la guerra o a la violència”, va afirmar.

“Aquesta pau que reclama correccion­s tindrà correccion­s”, proclama el president electe de Colòmbia

 ??  ??
 ?? RAUL ARBOLEDA / AFP ?? Iván Duque celebrant la victòria electoral diumenge a la nit
RAUL ARBOLEDA / AFP Iván Duque celebrant la victòria electoral diumenge a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain