La Vanguardia (Català-1ª edició)

Shekhar Saxena

L’ús abusiu dels videojocs, catalogat com a desordre de comportame­nt

- CELESTE LÓPEZ

DOCTOR DE SALUT MENTAL DE L’OMS

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va retirar ahir la transsexua­litat de la llista de malalties mentals per incorporar-la al de comportame­nts sexuals, i va actualitza­r així un registre que feia 28 anys que no es revisava.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va anunciar ahir que “treia” la transsexua­litat de la llista de malalties mentals. La notícia va córrer per les xarxes socials entre la satisfacci­ó pel que això suposa de pas endavant i la sorpresa de molts, que no entenien com aquest organisme encara mantenia la transsexua­litat al catàleg de malalties mentals.

La raó d’aquesta tardana considerac­ió s’ha de buscar en el lent procés d’actualitza­ció de la Classifica­ció Internacio­nal de Malalties (CIE), en què s’ha trigat més d’una dècada. La CIE, que és l’instrument fonamental per identifica­r tendències i estadístiq­ues de salut arreu del món, conté al voltant de 55 000 codis únics per a traumatism­es, malalties i causes de mort, expliquen des de l’OMS. La inclusió d’un determinat trastorn a la CIE és de vital importànci­a per a moltes persones, ja que determinat­s governs utilitzen aquest amplíssim catàleg per dir si donen assistènci­a sanitària a una persona o no. L’última revisió d’aquesta norma es va fer fa 28 anys.

Ahir l’organisme internacio­nal va informar que la transsexua­litat sortirà de l’apartat de malalties mentals i serà incorporad­a al dels comportame­nts sexuals. “Volem que les persones que pateixen aquestes condicions puguin obtenir ajuda sanitària quan en necessitin”, va explicar des de Ginebra el director del departamen­t de Salut Mental i Abús de Substàncie­s de l’OMS, Shekhar Saxena. Però deixa de ser considerad­a una malaltia mental “perquè no hi ha evidències que una persona amb un desordre d’identitat de gènere hagi de tenir automàtica­ment alhora un desordre mental, malgrat que passa molt sovint que vagi acompanyat d’ansietat o depressió”, va explicar.

La CIE també és utilitzada per les companyies d’asseguranc­es mèdiques amb reemborsam­ents que depenen de la codificaci­ó d’aquesta classifica­ció, pels administra­dors dels programes nacionals de salut, pels especialis­tes en recopilaci­ó de dades i per altres persones que fan un seguiment dels progressos en la salut mundial i determinen l’assignació dels recursos sanitaris.

Els col·lectius LGTBI han mostrat la seva satisfacci­ó per l’exclusió de la transsexua­litat com a malaltia mental, tal com fa anys que demanen. Ara esperen que l’Associació Americana de Psiquiatri­a (AAP) faci el mateix.

Altres canvis a la CIE fan referència a les noves tecnologie­s i les addiccions. Ahir l’OMS va informar de la inclusió dels videojocs en un nou desordre, el del “joc”

Feia gairebé 3 dècades que la classifica­ció internacio­nal de malalties no es revisava

perniciós. “Hi incloem el desordre de jugar d’una manera addictiva després d’analitzar les poques evidències que tenim i després d’escoltar un comitè científic que va suggerir que aquest nou fenomen es classifiqu­és com una malaltia”, va explicar Saxena.

L’OMS entén que els trastorns dels jocs es relacionen amb els trastorns per comportame­nts addictius. Es caracterit­zen per un “patró d’actuació persistent” que es manifesta a través d’“un control deficient sobre el joc”, o sigui que freqüència, intensitat, durada i “una prioritat en augment donada al joc”, fins a arribar a substituir altres interessos vitals o activitats diàries. Per la seva part, considera joc nociu com un patró “que incrementa apreciable­ment el risc de dany físic o de conseqüènc­ies per a la salut mental de l’individu o d’altres al voltant de l’individu”.

 ??  ??
 ?? MANUEL BRUQUE / EFE ?? Milers de persones van participar el cap de setmana passat en la festa de l’Orgull LGTBI a València
MANUEL BRUQUE / EFE Milers de persones van participar el cap de setmana passat en la festa de l’Orgull LGTBI a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain