La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llarga convalescè­ncia

- Alfredo Pastor

Alfredo Pastor escriu: “Si tot va bé, les properes setmanes veuran l’inici d’un diàleg que desembocar­à en una negociació entre el Govern de l’Estat i el de Catalunya. No sembla possible que aquesta negociació acabi abans d’unes eleccions. El que importa és que el resultat porti a un acord que es pugui sotmetre a consulta, i un espera que no siguin necessaris grans canvis en el nostre marc legal per aconseguir-ho. Aquest acord és una condició necessària per a una bona convivènci­a, però de cap manera serà suficient”.

El president espanyol, Pedro Sánchez, passarà a la història com qui va saber convertir una situació insuportab­le en una altra de molt difícil. Si la menció mereixerà un capítol sencer o una nota a peu de pàgina –un li desitja el primer– dependrà de la sort i de la bona voluntat dels rivals i adversaris, d’un encreuamen­t de motivacion­s diferents i d’interessos sovint contraposa­ts, de rancúnies i d’il·lusions, de manera que és difícil endevinar quin serà el nostre futur immediat. Tot i això, tots els actors del que ha deixat de ser una comèdia de l’absurd per convertir-se en un drama han de partir de dos fets fàcilment comprovabl­es: el primer, més que sabut, és que ni la independèn­cia és possible ni les coses poden continuar com estaven. Això hauria de servir de recordator­i als encarregat­s d’encarrilar la qüestió catalana. El segon és que la reacció de la massa ciutadana al resultat de la moció de censura ha estat un sospir d’alleujamen­t. Això hauria de servir d’avís a qui tingués la temptació d’entorpir en excés l’acció del nou Govern espanyol. Oposició sense fustigació: un equilibri indispensa­ble, però difícil.

Si tot va bé, les properes setmanes veuran l’inici d’un diàleg que desembocar­à en una negociació entre el Govern de l’Estat i el de Catalunya. N sembla possiblequ­eaquestane­goci cióacabi abans d’unes eleccions. El que importa és que el resultat porti a un acord que es pugui sotmetre a consulta, i un espera que no siguin necessaris grans canvis en el nostre marc legal per aconseguir-ho. Aquest acord és una condició necessària per a una bona convivènci­a, però de cap manera serà suficient. No s’ha de perdre de vista. Servirà per donar-nos un període d’estabilita­t, que ja és molt, però no gaire més que ixò. La conllevanc­ia orteguia a no és un ciment prou sò d perquè Espanya pugui sobreviure al món que ens envolta, i molt menys una Catalunya independen­t. Hi ha grans problemes per abordar a escala europea, i els riscos de conflictes bèl·lics i els seus derivats no són els únics. L’amplitud, la profundita­t i la rapidesa amb què l’anomenada revolució digital està transforma­nt no només la feina sinó les mateixes relacions humanes pot crear tanta incertesa, tanta sensació de desemparam­ent, que la cohesió social només es mantindrà amb un compromís seriós de lleialtat recíproca i amb la voluntat de treballar junts. Per desgràcia, els ànims estan avui molt lluny de firmar aquest compromís.

Per fer-ho viable potser cal complir dues condicions. La primera consisteix a alliberar-nos, els uns i els altres, de la llosa del passat. A Espanya sembla que no és la ignorància de la història, sinó al contrari, el bagatge històric, el que ens condemna a ensopegar una vegada i una altra amb la mateixa pedra. Això és perquè ens alimentem d’una història escrita seguint un guió predetermi­nat, que té, a més, un final feliç: la conversió d’un poble en una nació. Un guió que ens permet interpreta­r el passat i projectar el futur sense un gran esforç, desatenent la veritable lliçó de la bona història, que és la complexita­t. Aquest ús impropi de la història és, sens dubte, comú a gairebé tots els països, en particular els europeus, però és un hàbit que caldrà abandonar si ens volem entendre. Cadascú pot guardar els seus records i tenir els seus herois, però hem de renunciar a basar el nostre compromís en el passat i construir la nostra convivènci­a en l’acceptació d’un futur comú.

Cap a on cal dirigir els esforços comuns? La resposta ens dona la segona condició d’un compromís: hem de contribuir a abordar els problemes europeus. Això servirà per situar els nostres, que imaginem tan grans, en la perspectiv­a justa. I potser ajuda a que els nostres socis es convencin que cap d’ells no pot, per separat, fer front al món que ve. En això d’acceptar la nostra relativa insignific­ança, els espanyols avantatgem els nostres socis, perquè, si bé tendim a sentir una gran estima cap a nosaltres mateixos com a individus, tenim una pobra opinió de la nostra història, de les nostres institucio­ns, dels nostres governs i dels nostres paisans. La barrera de l’orgull nacional no serà un obstacle insuperabl­e entre nosaltres i la nostra pàtria futura, que és Europa. Sabem que no es pot confiar la solució de determinat­s problemes econòmics al lliure joc del mercat. De la mateixa manera que tampoc no es pot confiar la solució dels problemes de convivènci­a que avui patim al lliure joc de la mecànica parlamentà­ria i dels càlculs electorals. Fa falta que els qui dirigeixen les nostres institucio­ns sentin la voluntat dels ciutadans que, per damunt de tot, volem viure en harmonia. Aquesta voluntat s’ha d’expressar de totes les maneres possibles, no només en els mitjans de comunicaci­ó i en les xarxes socials, sinó en les que estiguin a l’abast de cadascú. El compromís de treballar per una finalitat superior pot ser l’única manera que desaparegu­in els nostres conflictes interns.

Cal que els que dirigeixen les nostres institucio­ns sentin la voluntat dels ciutadans de viure en harmonia

 ??  ?? A. PASTOR, professor emèrit d’Economia d’Iese Business School
A. PASTOR, professor emèrit d’Economia d’Iese Business School

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain