La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colla salvatge

Les acusacions insisteixe­n en la gravetat dels fets per mantenir-los a la presó

- JOKIN LECUMBERRI

L’Audiència de Navarra estudia la possible llibertat dels membres de La Manada.

Els condemnats, sense sentència ferma, compliran d’aquí tres setmanes el màxim de presó provisiona­l

La Secció Segona de l’Audiència de Navarra dirimeix des d’ahir entre la posada en llibertat dels cinc membres de La Manada i la pròrroga de la presó provisiona­l després d’escoltar les parts a la vista que es va fer a porta tancada al Palau de Justícia de Pamplona, una trobada que amb prou feines va durar una hora i a què van assistir José Ángel Prenda, Ángel Boza i Jesús Escudero, els tres condemnats que des del 7 de juliol del 2016 són a la presó de Pamplona. Els altres dos, Antonio María Guerrero i Alfonso Jesús Cabezuelo, la van seguir per videoconfe­rència des de la presó d’Alcalá Meco (Madrid).

D’aquí tres setmanes els components de La Manada compliran el màxim de presó provisiona­l que preveu la legislació, però aquest màxim es pot allargar fins a la meitat de la condemna, és a dir, dos anys i mig més. El mateix tribunal que el 26 d’abril va dictar penes de nou anys per abús amb prevalença però va descartar l’agressió sexual és el que decideix, i la resolució s’espera entre avui i demà.

Acusacions i defenses van reiterar les seves posicions en un i altre sentit. “Hem insistit en el risc de fuga i en la gravetat dels fets que la sentència considera provats”, va explicar l’advocat Víctor Sarasa, que exerceix l’acusació particular de l’Ajuntament de Pamplona. El lletrat de la víctima, Miguel Ángel Morán, va sortir satisfet de la vista: “Tenim bones sensacions”, va indicar, i va explicar que la jove està “molt nerviosa”.

Els tres magistrats de l’Audiència provincial es tornen a enfrontar a una qüestió que ja han tractat tres vegades –l’última, l’1 de desembre, uns quants dies després que el judici quedés vist per a sentència–, totes amb idèntic resultat: mantenir-los a la presó pel “risc de fuga i reiteració delictiva” amb un vot discrepant, el del jutge Ricardo González, que en la decisió també va emetre un vot particular en què advocava per l’absolució dels condemnats.

Les defenses de La Manada van reclamar la seva posada en llibertat mentre no hi hagi sentència ferma en un procés sobre el qual, després de la presentaci­ó dels recursos, es pronunciar­à cap a finals de setembre el Tribunal Superior de Justícia de Navarra. L’advocat de quatre dels acusats, Agustín Martínez Becerra, va assegurar ahir que “no queda cap raonament” per justificar la presó provisiona­l dels seus clients, i va defensar que el risc de fuga és “inexistent”, i més encara quan la pena ha descendit fins als nou anys, dels quals ja n’han complert dos, d’unes peticions inicials que arribaven als 25 anys.

Per la seva part, Jesús Pérez, lletrat d’Antonio María Guerrero, el guàrdia civil del grup, va demanar la seva llibertat emparant-se en l’“arrelament” perquè Guerrero té una filla d’1 any i parella estable i està estudiant un grau en Dret.

 ?? IÑAKI PORTO / EFE ?? Furgó policial en què ahir van arribar a l’Audiència de Navarra tres dels membres de La Manada
IÑAKI PORTO / EFE Furgó policial en què ahir van arribar a l’Audiència de Navarra tres dels membres de La Manada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain