La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comunió escènica

El català reivindica a la gala llibertat “per als presos polítics i d’expressió”

- JUSTO BARRANCO

En la presentaci­ó dels premis Max, el president de la SGAE, José Miguel Fernández Sastrón, recorda unes paraules de la dramaturga libanesa Maya Zbib: “En una cultura global caracterit­zada per la por desenfrena­da de l’altre, l’aïllament i la solitud, estar presents junts és un acte d’amor”.

La llibertat d’expressió es va colar ahir a la nit per la porta gran als premis Max, els grans premis del teatre espanyol, organitzat­s per la Fundació SGAE. A la gala que va tenir lloc a Sevilla hi va haver nombroses reivindica­cions, però potser la més sonora va ser la que va fer l’actor i director català Julio Manrique quan va guanyar el premi al millor director de l’any per L’ànec

salvatge, d’Ibsen, que es va veure al Teatre Lliure la temporada passada. Manrique va voler compartir el premi, davant l’enorme auditori del Cartuja Center CITE, “amb el Lliure i amb tots els que sumem esforços per explicar una història sobre la veritat i la mentida amb què Ibsen ens intentava desafiar a pensar lliurement, enfrontant-nos als nostres prejudicis i contradicc­ions”. En aquest sentit, va dir que “potser el teatre pot servir per afirmar la llibertat de pensament” i va demanar la “llibertat per als presos polítics i llibertat d’expressió per a tothom, sense prejudicis i sense mordasses”, va dir, per acabar, entre grans aplaudimen­ts.

Justament una altra companyia catalana, La Calòrica, havia reivindica­t la llibertat d’expressió al principi de la gala. La Calòrica va ser premiada pel millor espectacle revelació de l’any per Fairfly, una obra que disseccion­a amb acidesa i humor el món laboral i la idea que la solució és ser emprenedor, caps de nosaltres mateixos. Quan va prendre la paraula, el director del muntatge, Israel Solà, va denunciar la precarieta­t amb què treballen les joves companyies i va reivindica­r “la llibertat d’expressió en la cultura, perquè un país democràtic no pot permetre que el govern utilitzi lleis de manera aleatòria per apartar qualsevol pensament diferent del que ell opina. I, com va dir Rosa Luxemburg, per defensar la llibertat cal començar defensant la llibertat dels altres”. Va ser una de les moltes reivindica­cions d’una gala presentada per l’actriu i humorista Cristina Medina –popular pel seu paper a La que se avecina– que va tenir energia, humor i decibels en abundància i a què va assistir el nou ministre de Cultura, José Guirao. Va ser una gala en què altres grans premis de la nit van anar a parar als actors Nacho Sánchez –per Iván y los perros, va derrotar Lluís Homar

per Ricard III– i Pilar Gómez –per Emilia, una obra del Teatro del Barrio, que es va imposar a Marta Angelat per Davant la jubilació.

La companyia barcelonin­a La Calòrica es va alçar amb el premi a l’obra revelació de l’any per ‘Fairfly’

 ?? JOSÉ DE LAMADRID ?? Julio Manrique ahir a la nit a la gala dels premis Max
JOSÉ DE LAMADRID Julio Manrique ahir a la nit a la gala dels premis Max

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain