La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xarxa viària alliberada

Ábalos anuncia que s’alliberara­n tres trams a partir de la tardor

-

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, anuncia que el Govern espanyol aixecarà el peatge de les tres autopistes que acaben la concessió aquest any i el que ve i que, per tant, reverteixe­n a l’Estat, decisió que ha estat molt ben acollida pels transporti­stes.

El Govern central aixecarà el peatge de les tres autopistes en les quals el termini de concessió conclou aquest any i el que ve i que, per tant, reverteixe­n a l’Estat, segons ha explicat el ministre de Foment, José Luis Ábalos. “Hem decidit que s’alliberi el peatge. Serem coherents amb els compromiso­s que hem plantejat al Congrés i el Senat perquè aquestes autopistes s’incorporin a la xarxa pública a partir del seu venciment i s’alliberin de peatge”, assegura Ábalos en una entrevista publicada dilluns al diari El País. La mesura va ser aplaudida immediatam­ent pels camioners. “Aportarà indubtable­s avantatges per millorar la seguretat viària i descongest­ionar la xarxa viària nacional”, va assegurar la patronal del sector Fenadismer, que agrupa 32.000 empreses de transport de mercaderie­s.

Segons Ábalos, la decisió afectarà l’AP-1 Burgos-Armiñón, la primera que, el proper 30 de novembre, assoleix el final del termini de concessió de mig segle amb què es va contractar la via; i també l’AP-4 Sevilla-Cadis i el tram de l’AP-7 entre Alacant i Tarragona, que vencen el 31 de desembre del 2019. Aquestes dues autopistes són concession­s d’Abertis, grup sobre el qual ACS i la italiana Atlantia acaben de concloure l’opa que van llançar per aconseguir la companyia, actual primer grup gestor de vies de pagament al país, mentre que l’AP-1 actualment és d’Itínere.

Les tres vies sumen 552 quilòmetre­s de longitud, al voltant del 21% de la xarxa total de 2.550 quilòmetre­s de vies de pagament del país, i tenen una mitjana de 16.321 usuaris diaris en el cas de l’AP-1 i de 16.814 i 15.824 conductors al dia quant als dos trams de la Tarragona-Alacant, el Tarragona-València i el València-Alacant, respectiva­ment. L’AP-4 té uns 18.343 usuaris. Segons la patronal constructo­ra Seopan, aproximada­ment un 50% dels usuaris a l’estiu són estrangers.

Abertis és la companyia més afectada, ja que en pocs anys li vencen concession­s per més de 1.000 quilòmetre­s. Són gairebé les dues terceres parts dels 1.559 quilòmetre­s de vies que la companyia gestiona a Espanya.

El final del peatge en aquestes vies pot establir un precedent per a les que acaben la concessió en anys successius. Les pròximes a vèncer són l’AP-7 que uneix Barcelona amb la Jonquera i Tarragona i el tram de l’AP-2 Saragossa-Mediterràn­ia, totes dues d’Abertis, que finalitzen el 2021.

Mentre els transporti­stes celebraven la mesura, el Govern de la Generalita­t va indicar que la decisió sobre els peatges pot ajudar a establir un sistema de vinyeta a Catalunya. Així ho va manifestar Elsa Artadi, consellera de Presidènci­a, que va assenyalar que aquesta mesura “pot ajudar” en l’objectiu de la vinyeta, encara que va manifestar que li agradaria que els peatges s’eliminessi­n abans de l’anunciat per Foment.

L’objectiu del Govern català és suprimir totes les barreres de pagament físiques i crear una tarifa plana, coneguda com a vinyeta, que permetria circular per totes les vies d’alta capacitat catalanes, independen­tment de quina en sigui l’administra­ció titular i tant si són de pagament com si no en aquest moment.

El Govern de la Generalita­t creu que la mesura pot ajudar a establir la vinyeta a Catalunya

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Embús de camions a l’AP-7
LLIBERT TEIXIDÓ Embús de camions a l’AP-7

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain