La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xantatge a costa dels nens

Trump utilitza la separació familiar per forçar un pacte sobre immigració

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Havia de ser una dràstica mesura de dissuasió però separar les famílies d’immigrants no va fer caure les xifres d’arribades com l’Administra­ció Trump esperava. Després en van negar l’existència i van ocultar les xifres. Després es van emparar en la Bíblia per defensar aquesta mesura de “seguretat nacional” i van donar la culpa a anteriors governs. I al final, els més de 1.995 nens separats dels seus pares i traslladat­s a freds centres d’internamen­t per tot el país s’han convertit en els ostatges del joc polític de Washington per decisió del president Donald Trump, que utilitza la mesura per pressionar els demòcrates amb l’objectiu d’arribar a un acord nacional sobre immigració costi el que costi.

“Els Estats Units no seran un camp d’immigrants o un asil per a refugiats, no sota el meu comandamen­t”, va proclamar Trump en un discurs a Washington. “Podrien ser assassins, lladres o coses pitjors”, va insistir, tornant a la seva retòrica de campanya. Hores abans, des de Twitter, va insistir en l’estratègia d’equiparar immigració i delinqüènc­ia i va assegurar que “els pitjors criminals de la terra utilitzen nens” per entrar als EUA “Canvieu les lleis!”, va bramar per acusar els demòcrates del bloqueig legislatiu, malgrat que s’explica –en part– pel fet que els republican­s no es posen d’acord. La Cambra de Representa­nts debatrà aquesta setmana dues propostes, una de més dura que no passarà i una altra de més conciliado­ra que posaria fi a aquestes pràctiques.

La separació de les famílies forma part de la política de tolerància

zero de l’Administra­ció Trump que, en lloc de tractar les entrades il·legals com una falta administra­tiva, emprèn accions judicials contra totes les persones detectades a la frontera. Mentre es resolen els tràmits, separa adults i nens, inclosos demandants legítims d’asil. S’han denunciat casos en què els adults són deportats al seu país mentre els seus fills continuen sota custòdia legal dels Estats Units. “No ens disculpare­m per fer la nostra feina o el que el poble americà espera que fem”, va dir ahir la secretària de Seguretat, Kirstjen Nielsen, en un acte amb agents de l’ordre.

En un rara incursió en el debat polític nacional, la primera dama, Melania Trump, d’origen eslovè, ha fet saber que creu que “hem de ser un país que segueixi les lleis però també un país que governi amb el cor”. “Odio veure els nens separats de les seves famílies i espero que els dos costats puguin posar-se d’acord per arribar a una reforma migratòria”, va reivindica­r abans-d’ahir la dona del president a través del seu portaveu.

La mesura també ha escandalit­zat el vell Partit Republicà (la resta calla). “Visc en un estat fronterer i entenc la necessitat de protegir les fronteres internacio­nals però aquesta política de tolerància zero és cruel. I em trenca el cor”, va denunciar ahir l’ex-primera dama Laura Bush, dona de George W. Bush, a The Washington Post. Les imatges de nens “emmagatzem­ats” són “un recordator­i aterridor dels camps d’internamen­t de japonesos americans durant la Segona Guerra Mundial”, va sentenciar, cridant “els dos costats” a negociar.

L’Administra­ció Trump ha permès accedir aquest cap de setmana a alguns centres d’internamen­t del Govern (no a tots). Al de McAllen (Texas) s’hi ha pogut veure nens vivint en gàbies gegantines, dormint al terra sobre matalassos fins i tot tapats amb mantes d’alumini d’emergència. Afirmen que estan bé. “Fer mal als nens per fer pressió en el debat legislatiu és inacceptab­le”, va criticar el senador demòcrata Jeff Merkley després de visitar el lloc. Dividir famílies “traumatitz­a els nens, que són víctimes innocents i és contrari als valors del nostre país”, va dir la senadora republican­a Susan Collins. “Trump podria posar fi a això amb una trucada de telèfon”, va dir el senador Lindsey Graham, republicà.

També els líders religiosos se li han tirat a sobre i el diari conservado­r The New York Post, propietat de Rupert Murdoch, li ha implorat que posi fi a aquesta “terrible” pràctica que pot costar les eleccions del proper mes de novembre als republican­s. Una enquesta publicada ahir apunta que el 66% dels nord-americans està en contra de la divisió de famílies. Trump, desfermat, continua entossudit a justificar la seva política.

Ahir no va dubtar a agitar el fantasma d’una crisi migratòria descontrol­ada a Europa i a colpejar el Govern d’Angela Merkel. “Gran error a tot Europa deixar entrar a milions de persones que han canviat violentame­nt la seva cultura”, va tuitejar el president. La criminalit­at “va en alça” a Alemanya, va mentir Trump (és en el seu nivell més baix des del 1992), celebrant que els alemanys “facin trontollar” la coalició de govern.

El president dels EUA carrega contra Merkel i celebra que el seu Govern “trontolli”

 ?? REUTERS ?? Nens immigrants internats al centre de retenció de Río Grande (Texas), dins d’una gàbia gegant i dormint a terra
REUTERS Nens immigrants internats al centre de retenció de Río Grande (Texas), dins d’una gàbia gegant i dormint a terra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain