La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seehofer accepta donar quinze dies a Merkel perquè resolgui l’asil

El soci bavarès insisteix en el seu pla de rebuig de migrants a la frontera alemanya

-

Encara que té aroma d’ultimàtum, en el fons és més aviat una treva. La disputa migratòria entre la cancellera d’Alemanya, la democristi­ana Angela Merkel, i el seu soci socialcris­tià, Horst Seehofer, ministre de l’Interior, elevada durant un setmana al rang de seriosa amenaça per a la coalició de govern, es va saldar ahir amb una espècie de pacte per guanyar temps. El bavarès Seehofer, entossudit com el seu partit, la socialcris­tiana CSU, en poder rebutjar migrants a la frontera en determinat­s supòsits, va accedir a donar a Merkel dues setmanes per negociar una solució a nivell europeu, termini que la mateixa cancellera havia demanat pensant en la cimera de la UE dels dies 28 i 29. Tot i això, va amenaçar Seehofer, si no hi ha tal acord, ell començarà a implementa­r algunes mesures del seu pla.

La treva es va escenifica­r després de sengles reunions de les executives de cada partit ahir al matí, la de la CDU a Berlín i la de la CSU a Munic. Havent-ho acordat o no, Merkel i Seehofer van comparèixe­r davant de la premsa a la mateixa hora, les dues de la tarda, cada un a la seva ciutat. “Estem d’acord en continuar treballant conjuntame­nt per millorar la gestió de la política migratòria i reduir l’arribada de refugiats”, va assegurar la cancellera.

“La migració no està encara sota control, i si no s’aconseguei­x una solució europea, caldrà actuar a nivell nacional”, va dir Seehofer a Munic. “No hi haurà solucions unilateral­s en detriment d’altres socis comunitari­s”, va replicar Merkel en la distància, mentre es comprometi­a a buscar sortides “a escala de la UE o bilaterals”.

La tensió entre Merkel i els seus socis bavaresos va esclatar a inicis de la setmana passada. Horst Seehofer havia de presentar el dimarts 12 el seu pla d’asil a Alemanya, però l’acte va saltar a causa de la discrepànc­ia amb Merkel pel punt més controvert­it del catàleg de 63 mesures, relatiu a la frontera. Seehofer vol que la policia pugui rebutjar en el mateix confí migrants que intentin tornar a entrar a Alemanya després d’haver estat deportats, i aquells registrats en un altre país de la UE i que, segons del protocol de Dublín, haurien de sol·licitar asil en aquell país.

Per a Angela Merkel, rebutjar els prèviament expulsats podria ser acceptable, segons fonts de la CDU, però la cancellera s’oposa al segon supòsit, per entendre que sobrecarre­garia els països amb fronteres exteriors de la UE, que són els que, per pura geografia, solen registrar més migrants. Actualment, a Alemanya s’inscriuen cada mes uns 11.000 nous sol·licitants d’asil.

Seehofer va assegurar ahir que, si després de la cimera de la UE no hi ha resultats, disposarà com a ministre que la policia comenci a rebutjar a la frontera migrants que hagin estat prèviament deportats d’Alemanya. És a dir, la modalitat acceptable per a Merkel; la CSU no desitja de cap manera dinamitar la coalició. De totes maneres, Merkel va avisar des de Berlín sobre això que no hi hauria “automatism­es de cap tipus”, és a dir, que després de la cita comunitàri­a els tocaria tornar a parlar-ne. Ella plantejarà els resultats a la CDU, i després els traslladar­à a la CSU. Tot i això, i com va recordar a tots dos la líder socialdemò­crata, Andrea Nahles, també l’SPD és soci de la coalició de Govern, i els conservado­rs no decidiran sols sobre la qüestió migratòria.

En to irònic, Horst Seehofer va desitjar “bona sort” a la cancellera en les negociacio­ns. En realitat, Merkel s’hi va dedicar ahir mateix amb el nou primer ministre italià, Giuseppe Conte, de visita oficial a Berlín, i avui ho farà amb el president francès, Emmanuel Macron, que ve acompanyat de ministres a una trobada amb els seus homòlegs germànics. “Itàlia no pot continuar fent-ho tot sola; les fronteres italianes són les fronteres europees”, va alertar ahir Giuseppe Conte abans de la reunió amb Merkel.

Baviera celebra eleccions a l’octubre, i la CSU tem perdre vots en mans de la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), experta en retòrica antiimmigr­ació. Per això, en el pacte de coalició la CSU va exigir obtenir el Ministeri de l’Interior, clau per a la gestió de l’assumpte. I ja l’octubre passat va aconseguir imposar a la CDU –i després a l’actual Executiu de gran coalició amb els socialdemò­crates– un límit de 200.000 refugiats a l’any. Però davant la cita d’octubre sent ara que amb això no n’hi ha prou.

“Les fronteres italianes són les fronteres europees”, alerta Giuseppe Conte, de visita a Berlín Després d’una setmana d’alta tensió, la cancellera obté una treva i el ministre planteja un ultimàtum

 ?? HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS ?? La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, ahir a Berlín
HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, ahir a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain