La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president impulsa el trasllat de les restes de Franco: “És el moment”

Rivera s’obre a acordar la creació d’un “cementiri nacional” com el d’Arlington

- JUAN CARLOS MERINO IÑAKI ELLAKURÍA

El Govern espanyol “no pot acceptar símbols d’exaltació d’una dictadura condemnada per la història”

“La decisió està força clara; és el moment”, va afirmar ahir Pedro Sánchez davant l’executiva del PSOE, que havia reunit per primera vegada com a president del Govern. El president mateix impulsarà així, com més aviat millor, una iniciativa a la qual atribueix un elevat “valor simbòlic”: l’exhumació i el trasllat de les restes de Francisco Franco fora del Valle de los Caídos, on el dictador està enterrat des de la seva mort el 1975.

El portaveu del PSOE, Óscar Puente, ho va confirmar al final de la reunió amb Sánchez, després d’assegurar que, malgrat que no es considera una mesura de caràcter “urgent”, sí que “és el moment” d’abordar-la. “Sense urgències, sense precipitac­ions i generant les menys estridènci­es possibles”, va assenyalar Puente. La pretensió de l’Executiu, segons un antic projecte del PSOE, és transforma­r el Valle de los Caídos en un “lloc de reconcilia­ció i memòria” perquè deixi de ser un santuari d’“exaltació” de la figura del dictador. “Un Govern de tots i per a tothom no pot acceptar símbols d’exaltació d’una dictadura condemnada per la història”, va subratllar Puente.

Ara el Govern central estudiarà les iniciative­s legislativ­es que han presentat sobre aquesta qüestió tant el PSOE com altres grups parlamenta­ris, a fi de “posar-les en marxa com més aviat millor”, i buscarà “el consens més ampli possible” per exhumar Franco. També amb el PP i Ciutadans, per bé que si no tenen el seu suport l’abordaran igualment, ja que asseguren que una àmplia majoria parlamentà­ria dona suport a la iniciativa. Així ho va demostrar, insisteixe­n, la proposició no de llei que l’any passat va votar majoritàri­ament a favor el ple del Congrés. Com a últim recurs, el Govern podria acordar l’exhumació i el trasllat de les restes de Franco mitjançant un reial decret, fet que n’agilitaria els tràmits. “És el moment de tancar aquesta pàgina de manera definitiva, després de 40 anys de democràcia”, va defensar el portaveu de Ferraz. “No es tracta de confrontar o d’enfrontar els espanyols”, va advertir, sinó d’emprendre una política de “reconcilia­ció” i “per a la reparació dels greuges comesos” durant el franquisme.

Des de Podem el secretari d’organitzac­ió, Pablo Echenique, subratlla que Espanya “està preparada des de fa moltíssims anys per treure el dictador genocida del mausoleu gegantí que li ret honors; és la classe política la que no ha estat a l’altura i ha anat molt endarrerid­a respecte a la ciutadania, la qual cosa projecta una imatge nefasta d’Espanya a l’exterior”. Això sí, Echenique subratlla que la política de la memòria històrica ha d’anar molt més enllà i reparar “el mal tracte que pateixen els qui van lluitar per portar la democràcia: queda moltíssim per fer”.

Ciutadans s’obre a pactar la decisió del Govern central sempre que converteix­i el Valle de los Caídos en un “cementiri nacional”, on s’homenatgi totes les víctimes, com passa a Arlington (EUA), on es dona sepultura a tots el soldats caiguts en servei. “Si es presenta una llei i hi ha un projecte seriós, que busca el consens, per convertir-lo en un cementiri nacional on hi siguin tots i sigui igual el bàndol en què van lluitar, enterrats junts, això és una cosa. Si el que es vol és dividir Espanya en dos bàndols artificial­ment, és una altra”, va avisar el líder taronja, Albert Rivera.

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Homenatge a Chacón. Zapatero, el pare de Carme Chacón, Batet i Iceta ahir en la presentaci­ó d’un llibre sobre l’exministra
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Homenatge a Chacón. Zapatero, el pare de Carme Chacón, Batet i Iceta ahir en la presentaci­ó d’un llibre sobre l’exministra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain