La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Per ells això és el paradís”

Els 629 nàufrags de l’‘Aquarius’ comencen la seva integració a Espanya amb ganes de començar una nova vida

- SALVADOR ENGUIX

Ahir, al complex educatiu de Xest (Foia de Bunyol), diversos homes solters arribats amb la flotilla de l’Aquarius jugaven a futbol amb alumnes de formació profession­al. Van passar la nit en lliteres, es van poder dutxar, van menjar bé, se’ls van proporcion­ar uniformes del centre i no es van cansar de donar les gràcies a les persones que els atenien, amb extrema atenció, en aquesta localitat.

“Per ells això és el paradís”, confessava a La Vanguardia un dels membres de la Creu Roja que diumenge els va atendre al port de València: “Són molt amables, atents i no paren de donar mostres d’afecte a tothom. Estan cansats, però feliços”.

L’operació que es va desplegar va ser tot un èxit, i en poques hores van ser assistits pels serveis sanitaris i traslladat­s a diversos centres. Als més petits els van dur a un alberg d’Alacant. La vicepresid­enta valenciana, Mónica Oltra, els va visitar i posteriorm­ent va comentar que “es troben molt serens”, per bé que amb “una gran càrrega emocional i de patiment a sobre” .

A Alacant hi ha prop d’un centenar de menors no acompanyat­s d’entre 12 i 17 anys. “Necessiten tranquil·litat”. Oltra va afegir que la Generalita­t Valenciana oferirà a aquests nens una “protecció immediata” i que l’objectiu és que la intervenci­ó permeti que “en el futur siguin uns adults feliços, integrats i en igualtat de condicions amb els nens d’aquí”.

Els immigrants van arribar diumenge en tres vaixells al port de València: 274 al Dattilo , 105 a l’Aquarius i250al’ Orione. Segons les dades d’Emergèncie­s de la Generalita­t Valenciana, es tracta de 488 homes, 73 dones i 68 menors procedents de 31 països diferents, entre els quals destaquen el Sudan, Algèria, Eritrea i Nigèria. La resta de països no tenen percentatg­es significat­ius, tot i que pràcticame­nt la majoria són d’origen africà amb una representa­ció mínima de països asiàtics, com l’Afganistan i el Pakistan.

Ahir deu dels rescatats estaven ingressats en hospitals. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, va comentar que, si bé no hi havia cap cas greu, sí que van haver d’atendre casos de deshidrata­ció, febre, problemes renals, cremades i fins i tot amputacion­s dels dits. A més, a València van arribar sis dones embarassad­es en “diversos graus de la gestació”, i una d’elles va patir un avortament: “Durant la travessia ja havia començat la sagnia”.

En espera de veure quin és la solució jurídica per als nàufrags de l’Aquarius, la vicepresid­enta del Govern, Carmen Calvo, va informar que gairebé la meitat dels migrants han sol·licitat anar a França. La raó principal és l’idioma. L’Executiu va recordar que els migrants arribats tindran autoritzad­a una entrada extraordin­ària de 45 dies a Espanya per motius humanitari­s, una vegada superats els tràmits documental­s per part de la Policia Nacional. A partir d’aquí, el Govern espanyol recorda que s’estudiarà cas per cas a l’hora de concedir el dret d’asil i l’estatus de refugiat.

Deu dels migrants són en hospitals, i una de les dones embarassad­es ha patit un avortament

 ?? RAQUEL ANDRÉS DURÀ ?? Migrants de la flotilla de l’Aquarius ahir a les instal·lacions de Xest
RAQUEL ANDRÉS DURÀ Migrants de la flotilla de l’Aquarius ahir a les instal·lacions de Xest

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain