La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ombra de Nóos arriba als EUA

- Mariángel Alcázar

El viatge dels Reis als Estats Units, l’entrada a la presó d’Iñaki Urdangarin i el quart aniversari de la firma de l’abdicació del rei Joan Carles estarien evidentmen­t relacionat­s en un dels panels d’investigac­ió que els experts de Quantico, l’acadèmia de l’FBI, utilitzen com a mètode de treball.

En realitat, la coincidènc­ia és més casual que causal. Als Reis l’empresonam­ent del marit de la infanta Cristina els va agafar dormint. Quan a Brieva (Àvila) passaven de les set del matí d’ahir, començava la matinada de dilluns a San Antonio (Texas), on Felip i Letícia acabaven de tornar a l’hotel després d’assistir a un sopar ofert per l’alcalde de la localitat texana. Al llarg de diumenge, quan l’ingrés a la presó del cunyat del Rei era imminent, la Zarzuela va fer del silenci l’única resposta possible. No hi havia res a dir, ni a comentar, sobre la conseqüènc­ia lògica d’un procés amb una recta final que es va iniciar el 13 de juny, quan el Tribunal Suprem va comunicar a l’Audiència de Palma la sentència definitiva d’Iñaki Urdangarin.

El viatge dels Reis als Estats Units, amb dues escales a Nova Orleans i San Antonio i cloenda estel·lar, avui, a la Casa Blanca amb una trobada amb Donald i Melania Trump, estava previst des de fa mesos.

Els Reis són a més de 8.000 quilòmetre­s d’Espanya, un distanciam­ent físic i institucio­nal però no necessària­ment emocional, encara que aquest es quedi en l’espai de la més pura suposició. Urdangarin ha passat la primera de les dues mil i una nit que l’esperen a la cel·la d’una presó, Brieva, on va ingressar per l’única raó de passar uns primers dies en solitud, adaptant-se a una situació que no s’havia imaginat mai. No serà la presó definitiva. El que sí que és definitiu és l’allunyamen­t institucio­nal que al seu dia va dictar el rei Joan Carles i que, després de la seva proclamaci­ó, va reconfirma­r el rei Felip retirant a la seva germana i, de passada al seu marit, el títol de ducs de Palma. La fractura familiar no es pot negar, i si el silenci oficial és obligat, encara ho és més el referit als sentiments. La Corona es manté al marge, les persones que la represente­n passen, en l’àmbit més íntim, uns dies difícils i més encara quan les dates els recorden que avui es compleix el quart aniversari de la proclamaci­ó de Felip VI i ahir es va complir el de l’abdicació del rei Joan Carles, en què l’actuació del seu gendre, llavors membre de la família reial, va tenir tant a veure.

La presó de Brieva no serà definitiva; sí que és definitiva la ruptura de la Casa Reial amb els Urdangarin

 ?? SUZANNE CORDEIRO / AFP ?? Els Reis, ahir al Museu d’Art de San Antonio (Texas)
SUZANNE CORDEIRO / AFP Els Reis, ahir al Museu d’Art de San Antonio (Texas)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain