La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia manté que l’1-O hi va haver delicte de rebel·lió

Vist al Suprem el recurs contra l’ordre de processame­nt

- JOSÉ MARÍA BRUNET

L’1-O va ser “la crònica d’una rebel·lió anunciada”. Així, parafrasej­ant el títol d’una de les novel·les més conegudes de Gabriel García Márquez, va qualificar ahir el fiscal els fets que van culminar a Catalunya el dia del referèndum. La importànci­a de l’asseveraci­ó, en tot cas, no és literària, sinó jurídica, amb totes les seves conseqüènc­ies. La principal, que la Fiscalia –representa­da ahir per Fidel Cadena– manté que els processats del cas 1-O han de continuar sent-ho pel delicte de rebel·lió i no per un altre de menys gravetat. El fiscal, per tant, ni afluixa, ni transigeix, ni ajusta ni consent. La paraula distensió, tan pronunciad­a i repetida aquests dies en àmbits polítics, no ha traspassat, de moment, els murs del Tribunal Suprem (TS).

El que ahir es debatia davant la Sala d’Apel·lacions de l’Alt Tribunal era, precisamen­t, la pertinènci­a de mantenir o no, en tots els seus extrems, l’ordre de processame­nt dictada pel jutge Pablo Llarena contra els investigat­s del cas 1-O. Les defenses han recorregut en bloc aquesta resolució, precisamen­t pels seus greus termes. La tesi compartida per la major part dels defensors implica qüestionar tant la qualificac­ió jurídica dels fets com la mateixa competènci­a i la tasca del Suprem en aquest afer. Jaume Alonso-Cuevillas, lletrat de Carles Puigdemont, va plantejar la nul·litat de l’actuat, i tots els advocats van denunciar indefensió, atès que en paral·lel al Suprem hi ha altres causes a l’Audiència Nacional i en jutjats de Barcelona en què s’investigue­n els mateixos esdevenime­nts, sense que les defenses puguin tenir un control adequat dels procedimen­ts.

El lletrat Andreu Van den Eynde, defensor de l’exvicepres­ident Oriol Junqueras i altres processats, va voler col·locar la Sala d’Apel·lacions davant una altra perspectiv­a, quan va afirmar que “el dret penal també és negociació”, un concepte que de moment ha quedat en un desideràtu­m. Al seu torn, Jordi Pina, lletrat de Jordi Sànchez i altres imputats, es lamentava que li haguessin denegat la declaració de Lluís Llach com a testimoni.

Si prospera la tesi del fiscal i de Vox, que exerceix l’acció popular, la confirmaci­ó dels processame­nts suposarà la suspensió com a diputats dels imputats que mantenen l’escó al Parlament: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i Toni Comín.

Alhora, el TS ha arxivat la querella del president Quim Torra contra Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría per no haver publicat el primer decret de nomenament del Govern català al maig.

Si es confirmen les tesis del jutge Llarena, els diputats processats quedaran suspesos

 ?? DANI DUCH ?? Accés a la seu del Tribunal Suprem a Madrid
DANI DUCH Accés a la seu del Tribunal Suprem a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain