La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primera entrevista del president Sánchez

-

MARIANO Rajoy va caure fa gairebé tres setmanes per la moció de censura socialista, i Pedro Sánchez, que el va succeir com a president del Govern, va presentar el seu Gabinet en fa menys de dues. Des d’aleshores, Sánchez havia guardat silenci. Fins que anit va concedir la seva primera entrevista. Va ser a TVE, es va prolongar mitja hora i el president va respondre les preguntes de dos periodiste­s de la cadena pública.

En la setmana i mitja que fa que és al capdavant del Govern, Sánchez ha mantingut un perfil discret. En termes estratègic­s, aquesta ha estat una decisió comprensib­le. Les primeres actuacions han estat eloqüents, potser no menys del que podien ser les seves paraules. La qualitat profession­al del seu Govern va suscitar felicitaci­ons generalitz­ades, fins i tot entre els seus rivals polítics. La decisió d’acollir els refugiats de l’Aquarius, després que el Govern italià els rebutgés, va suposar una audaç decisió humanitàri­a. I la dimissió i substituci­ó del ministre de Cultura, Màxim Huerta, quan es va comprovar que havia faltat a les obligacion­s amb Hisenda va demostrar que, malgrat el que practicava el govern anterior, alguns problemes es poden resoldre amb rapidesa i profit.

Fins aquí, tot bé. Però passaven els dies i Sánchez semblava absent. Tot i això, ahir a la nit, es va deixar entrevista­r per la cadena pública. No era aquesta encara una ocasió perquè el president retés comptes –al cap i a la fi fa molt pocs dies que és a la Moncloa–, sinó més aviat perquè exposés grans línies d’acció i assenyalés algunes prioritats. En tot cas, hi havia expectació per escoltar Sánchez responent ja com a president. I no la va defraudar.

El primer que va cridar l’atenció va ser el format d’aquesta entrevista, que a diferència de les que s’estilaven en altres èpoques va ser de curta durada, sense circumloqu­is, molt dinàmica i no exempta de respostes concretes. Les més destacable­s potser són les relatives al seu desig d’esgotar la legislatur­a i estar-se en el poder fins al 2020, així com les referides a la qüestió catalana. En aquest àmbit, va dir que espera entrevista­r-se formalment amb Quim Torra, president de la Generalita­t, a començamen­ts del proper mes de juliol, i que considera raonable, una vegada acabi la instrucció, el trasllat dels polítics independen­tistes presos a presons catalanes, a més de recuperar la comissió bilateral Estat-Generalita­t, que no es reuneix des del 2011.

Sánchez va dir fins a tres vegades, en els compassos inicials de la conversa, que el principal mandat del seu Govern és la regeneraci­ó de la vida democràtic­a, com si volgués continuar cavalcant l’onada que li va permetre presentar la moció de censura que va tombar Rajoy. Però va ser ben explícit quan va insistir en la seva vocació europeista –dissabte veurà el president Macron a París– i en la voluntat, a aquest efecte, d’estrènyer llaços amb França, Alemanya i també Portugal.

El president va ser clar anit en exposar la vocació social del seu Govern i, sempre a la recerca de consensos, va tenir paraules amables per al PP. Pot dir-se, en suma, que la seva primera entrevista va deixar una impressió positiva, com la van deixar les seves primeres decisions governamen­tals, esmentades en el segon paràgraf d’aquest editorial. I, finalment, va fer l’efecte de voler mantenir la iniciativa exhibida en les darreres setmanes, imprescind­ible per a un Gabinet com el seu, que disposa d’un reduït suport parlamenta­ri.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain