La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fets i paraules

- Miquel Roca Junyent

Els fets són els mateixos, són les declaracio­ns les que han canviat. I, simplement per això, la percepció col·lectiva és que existeixen unes expectativ­es més optimistes. Tot sembla apuntar a una certa distensió i a un clima polític millor. Certament, aquesta percepció no és suficient per canviar el diagnòstic del problema, però ajuda a trobar-hi solucions o, si més no, a intentar-ho. Tot i que les declaracio­ns més contingude­s i les manifestac­ions més respectuos­es no serviran de res si no responen a una voluntat real. La distensió ajuda al diàleg; però l’acord demana molt més.

Són evidents les dificultat­s que hi ha en el camí. Però cal retrobar la via política per superar-les. Fer política té uns perfils molt marcats; se sap prou bé el que vol dir i a què es pot aspirar quan se’n fa. Política, fer-ne, en llibertat vol dir pacte; i pactar vol dir fer de la renúncia un actiu. I tot plegat, amarat de respecte a les posicions diverses, integrades en el projecte comú de la llei de tots. Així i només així s’ha escrit la història del canvi en llibertat; només així, la democràcia ha permès el progrés i el benestar. Només així, el valor del pluralisme fa de la diferència –i el seu respecte– l’element cohesionad­or de la convivènci­a i la pau social.

Ara, quan les declaracio­ns dels uns i els altres semblen compartir aquesta voluntat d’apropament, és important no oblidar que també són molts els que hi estan en contra. Són molts els que s’alimenten del desacord; són molts els que troben la seva raó de ser en el desig del conflicte, en la negació de l’entesa, en l’aprofitame­nt sectari de la discrepànc­ia, per proposar la irritació i la intransigè­ncia com a motivació permanent. Com sempre, és més fàcil excitar que serenar; i fins i tot, massa sovint, més agraït. De fet, molt sovint els gestos obren més camins que les propostes articulade­s. Segurament amb els gestos no n’hi ha prou i, al final, seran les propostes articulade­s les que resolguin els problemes. Però inicialmen­t els gestos són molt importants. Estoven les posicions; trenquen les posicions apriorísti­ques, disminueix­en els recels. Seria absurd negligir el valor dels gestos, en una societat que moltes vegades sucumbeix molt fàcilment a la simple gesticulac­ió. Doncs bé, la política també té dret a moure’s en el camp dels gestos si així ajuda a crear un clima més propici per al que es preveu com una negociació difícil, un diàleg complicat, llarg i limitat en els seus resultats.

Quan es diu diàleg sense condicions, s’està dient que s’accepta que hi haurà condicions. I quan es parla que no hi ha línies vermelles, es vol dir que ja se sap que hi ha línies vermelles. Però ja està bé dir aquestes coses; això marca l’inici del diàleg, tot i saber que el que es busca com a final haurà de tenir inevitable­ment en compte condicions i línies vermelles, per a uns i per als altres; el que cal és fer-les compatible­s i viables. Dialogar és per pactar, no per trencar. Si es vol trencar no val la pena ni començar a dialogar. Ningú s’enganyarà i la història serà unànime a l’hora d’assenyalar-ne els responsabl­es. La política, ara, aquí i sempre, és un exercici de realisme. Distensar el clima fa més fàcil aquest exercici, no el substituei­x per l’ambició il·limitada de la utopia minoritàri­a. Tot pot ser més fàcil, però ha de ser possible. Cadascú haurà d’estudiar com es pot avançar en aquest camí, però sabent-ne les limitacion­s. El clima hi ajuda, però caldrà interpreta­r-lo.

Cadascú haurà d’estudiar com es pot avançar en aquest camí, però sabent-ne les limitacion­s; el clima hi ajuda,

però caldrà interpreta­r-lo

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain