La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Lo niego todo’

- Miguel Ángel Aguilar

Lo niego todo és el títol de l’últim disc, l’última gira i l’últim concert ofert dissabte passat a la nit al Palau dels Esports de Madrid per Joaquín Sabina davant més de 17.000 dels seus acèrrims i que, a mitja sessió, es va haver de suspendre quan una afonia sobrevingu­da el va fer emmudir. La tornada “Lo niego todo/ aquellos polvos y estos lodos/ lo niego todo/ incluso la verdad” impregna la cançó i transcende­ix tot el disc. Per la seva rotunditat bé hauria pogut adoptar-lo com a lema heràldic Rajoy, que ja en data tan primerenca com l’11 de febrer del 2009, més de dos anys i mig abans de guanyar les eleccions generals, va comparèixe­r a la seu nacional de Génova 13, tot just després d’ordenar-se les sis primeres detencions pel jutge d’instrucció del cas Gürtel, per dir que “això no és una trama del PP com alguns pretenen, això és una trama contra el Partit Popular, que és una cosa molt diferent”.

Mariano Rajoy, aleshores president del partit, considerav­a la situació d’extrema gravetat i va voler solemnitza­r la seva indignada declaració contra la causa general que segons ell volien obrir a la seva molt honorable formació fent-se acompanyar en la seva compareixe­nça per un fris de molt escollides personalit­ats que, in illo tempore, eren considerad­es d’irreprotxa­ble trajectòri­a, entre les quals hi havia Ana Mato, Rita Barberá, Francisco Camps, Federico Trillo i Esperanza Aguirre. Retreure a Rajoy que escollís llavors aquelles companyies perquè nou anys després hagin resultat molt poc recomanabl­es suposaria exigir-li una presciènci­a que escapa de les capacitats de l’ésser humà. Una altra qüestió, que crida l’atenció, és el seu canvi d’actitud, ja que mentre que el 2009 es considerav­a en condicions d’instal·lar-se en l’ho nego tot, el 2018 preferia escapolirs­e argüint que tant els comptes del partit com els de les campanyes electorals eren completame­nt aliens a les seves responsabi­litats com a president.

El que està fora dubte és el clamor a Santa Pola a favor de la tornada de Mariano al registre de la propietat. Plaça que ha continuat tenint assignada i que ha cobert com a suplent Francisco Riquelme, designat sense atenir-se al quadre de suplències. A veure.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain