La Vanguardia (Català-1ª edició)

Instal·lacions al límit i allotjamen­ts provisiona­ls en pavellons

- ADOLFO S. RUIZ

L’Associació Pro-Drets Humans d’Andalusia (Apdha) ha convocat dues concentrac­ions a Puerto Real i Cadis per la “tremenda crisi” de drets humans a la frontera sud i per “continuar exigint que una vegada per sempre deixin de morir persones a les costes per polítiques inhumanes i cruels”.

La situació ha portat la policia a sol·licitar als jutges el trasllat d’immigrants marroquins a centres a Madrid i altres províncies “fins que se’n pugui materialit­zar la devolució al país d’origen”, en vista del col·lapse dels centres andalusos.

L’Ajuntament de Tarifa ha habilitat un poliesport­iu per proporcion­ar acollida a centenars de migrants.

Rafael Lara, president de l’Apdha, assegura que el problema sorgeix per la política de tancament i expulsió que ha seguit el govern del PP.

Això fa que els centres d’internamen­t siguin ocupats durant el temps que fa que dura el procés, i quan hi ha una onada com la dels últims dies, “l’única solució que troben és portar els nouvinguts a les comissarie­s, donar-los el paper de l’ordre de devolució i deixar-los amb una mà al davant i l’altra al darrere”.

Els immigrants magribins poden ser expulsats d’una manera més o menys ràpida, ja que és vigent la “devolució en calent”, però el procedimen­t amb els subsaharia­ns és molt més complex i dura setmanes.

Cal identifica­r l’edat i nacionalit­at de l’immigrant, considerar si pot sol·licitar l’asil polític o no i prendre alguna decisió respecte a la seva situació. Mentrestan­t, si els centres d’acolliment estan a vessar, se’ls deixa al carrer, que és el que denuncien les oenagés.

A La regidora de Drets Socials de Granada, Jemi Sánchez, la van cridar un dimecres: “Tens una hora per acollir 54 immigrants”. L’avís, explica Sánchez, venia de la Subdelegac­ió del Govern.

Li van dir que la comissaria i els centres d’acolliment de Motril estaven desbordats, que els havien traslladat a la comissaria de Granada i que els deixarien al carrer després de les 72 hores de detenció. La ciutat no té recursos ni competènci­a per a aquesta classe d’atenció.

A més de la zona de la Mediterràn­ia occidental, aquest cap de setmana van ser rescatats 152 immigrants més a l’Atlàntic a 200 milles de l’illa de Gran Canària, una altra de les vies que fan servir immigrants africans per arribar a Europa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain