La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ceguesa evitable creix i genera pobresa

-

La ceguesa evitable és un problema de pobresa que genera més pobresa i que, a més a més, augmenta. És el punt de partida de la conferènci­a que ahir va oferir Serge Resnikoff, expert en salut pública ocular que ha participat en un acte organitzat per Ulls del Món al Palau Macaya de l’Obra Social La Caixa .

La ceguesa augmenta, i la tendència ascendent no pararà, segons l’expert de la Universita­t de Nova Gal·les del Sud, a Sydney. L’envellimen­t de la població incrementa el tipus de patologies no ateses en una bona part del món i que causen cegueses evitables, com les retinopati­es diabètique­s, les cataractes i la degeneraci­ó macular. Per aquest motiu, defensa la necessitat de multiplica­r les intervenci­ons de les oenagés que treballen en aquesta àrea perquè l’atenció especialit­zada arribi a molta més població i d’una manera efectiva. Un 75% dels casos són cegueses evitables amb els recursos habituals en països desenvolup­ats.

Al món hi ha 36 milions de persones cegues, i 217 milions més tenen deficiènci­es visuals greus i moderades. En total, 253 milions de persones amb discapacit­ats visuals. Més de la meitat, un 55%, són dones, i un 90% viuen als països més pobres del món. El dèficit visual cada vegada genera més pobresa, perquè quan els afectats deixen de ser autònomes no poden estudiar, ni treballar, ni atendre la família, i es converteix­en en dependents d’altres.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Serge Resnikoff entre Borja Corcóstegu­i i Rafael Ribó, d’Ulls del Món, i Jaume Lanaspa
XAVIER CERVERA Serge Resnikoff entre Borja Corcóstegu­i i Rafael Ribó, d’Ulls del Món, i Jaume Lanaspa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain