La Vanguardia (Català-1ª edició)

Traves burocràtiq­ues i interessos adversos frenen les consultes ciutadanes

- Redacció

Aquest any, com estava previst, Barcelona no ha pogut organitzar la seva primera setmana multiconsu­lta. Madrid va haver de recórrer a fórmules imaginativ­es per poder sotmetre a considerac­ió dels habitants de la capital d’Espanya una sèrie de qüestions de la seva incumbènci­a. A França l’Estat acaba de declarar nul el reglament de la democràcia directa de la ciutat de Grenoble. Olesa de Montserrat va passar per un autèntic calvari burocràtic per poder celebrar, tot i que retallada, una consulta per la qual feia molt temps que batallava. A San Francisco les consultes ciutadanes (fins a 16 propostes el 2016, cinc aquest any) serveixen per empoderar la ciutadania, però també poden ser utilitzade­s per grups d’ultradreta, antiimmigr­ació i supremacis­tes o per representa­nts dels grans lobbies empresaria­ls per imposar els seus interessos econòmics o, fins i tot, per vulnerar drets humans.

En general, el camí de les ciutats per estendre la democràcia més enllà dels sistemes tradiciona­ls representa­tius no està sent precisamen­t un camí de roses. Malgrat que molts estats, per boca dels seus dirigents o per escrit, fins i tot en les seves lleis de més alt rang, asseguren que un dels seus objectius és fomentar la participac­ió de la ciutadania en la presa de decisions polítiques.

Aquesta realitat es va posar en relleu ahir en la jornada Consultes ciutadanes al món local, organitzad­a per l’Ajuntament de Barcelona a la Fabra i Coats. La trobada va reunir representa­nts de municipis que han impulsat amb més o menys èxit consultes ciutadanes (San Francisco, Madrid, Olesa de Montserrat, Grenoble i Barcelona), i també portaveus d’entitats que han promogut des de la base iniciative­s de democràcia directa. Aquest és el cas de Barcelona, amb la plataforma per a la remunicipa­lització de l’aigua; la ciutat polonesa de Cracòvia, que, entre altres propostes, va votar en contra de la candidatur­a als Jocs Olímpics d’hivern del 2022; Cajamarca, un municipi colombià que va rebutjar per una majoria aclaparado­ra que al seu poble s’hi fessin activitats mineres, i Berlín, possible escenari d’un referèndum per traspassar habitatges de titularita­t privada i, fins i tot, per expropiar empreses immobiliàr­ies a mans públiques.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els representa­nts de les ciutats a la jornada sobre consultes
LLIBERT TEIXIDÓ Els representa­nts de les ciutats a la jornada sobre consultes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain