La Vanguardia (Català-1ª edició)

50 anys de l’‘institut’

-

Fa cinquanta anys, mesos després del Maig francès del 1968, l’obertura de l’institut Jaume Callís de Vic va posar fi al monopoli de l’ensenyamen­t privat a Vic i va suposar una alenada d’aire fresc per a tota una generació d’estudiants que fins aleshores ens havíem format en col·legis de capellans i monges. El nou institut va ser una vàlvula d’escapament que va permetre als joves de l’època l’exteriorit­zació de les ganes de canvis democràtic­s i de costums. Però també va afavorir l’arribada d’uns professors joves que, llevat d’algunes rèmores del franquisme, van apostar per un nou esperit pedagògic.

Els primers anys de vida del centre van significar la fi d’un paradigma educatiu basat en l’autoritari­sme, la disciplina arbitrària i la segregació per gènere, unes circumstàn­cies que la majoria dels alumnes vam saludar amb entusiasme, inclosos els que estudiaven als cursos nocturns. En aquell context, la direcció no va acabar de trobar un mètode raonable de gestió, i això ho vam aprofitar els alumnes per alliberar les energies emmagatzem­ades durant anys a les escoles privades, de vegades amb una certa crueltat envers el professora­t circumstan­cial. De fet, les barrabassa­des i les bromes eren el pa de cada dia, encara que no tots els docents eren objecte d’escarni, perquè alguns es van guanyar a pols el respecte de l’alumnat.

A l’institut, on aleshores proliferav­a l’esperit llibertari, es van gestar algunes de les reivindica­cions democràtiq­ues locals més destacades, com la manifestac­ió contra el procés de Burgos i les vagues contra la selectivit­at o, anys més tard, les protestes per l’assassinat de Puig Antich. Per la seva banda, els docents també es van significar en aquest aspecte, i una vaga de professors no numeraris que reclamaven millores salarials va acabar amb 16 acomiadame­nts. A finals dels setanta, l’institut també va ser el marc de multitudin­àries assemblees contra l’extracció d’urani a les Guilleries. Fins que van començar a aflorar formes reivindica­tives més ortodoxes i disciplina­des, amb la incorporac­ió de militants de partits d’esquerra. Llavors, el desgovern dels primers anys va donar pas a un sistema educatiu més assentat i a una direcció més madura.

Durant els primers anys, per l’institut hi van passar alguns alumnes que, amb el pas del temps, han destacat en les seves respective­s trajectòri­es. És el cas, per exemple, de Pep Palau, fundador del Fòrum Gastronòmi­c; la periodista Cristina Gallach, actual secretària general adjunta de les Nacions Unides per a Comunicaci­ó i Informació; Miquel Macià, director del grup de comunicaci­ó Nació Digital; els historiado­rs Jordi Figuerola, Joaquim Albareda i Josep Burgaya; l’arqueòleg Miquel Molist, exdirector del Museu Arqueològi­c Nacional de Catalunya; els periodiste­s Albert Om i Ramon Besa, o el músic Quimi Portet.

L’obertura de l’institut Jaume Callís de Vic va suposar una alenada d’aire fresc

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain