La Vanguardia (Català-1ª edició)

Google assalta, amb YouTube Music, el mercat de l’streaming musical

L’app fa servir la intel·ligència artificial per encertar les recomanaci­ons

- ALBERT MOLINS París Enviat especial

Després de diversos anys amb una relació més que tempestuos­a amb la indústria discogràfi­ca, ahir YouTube va presentar a París l’aplicació YouTube Music, el servei de streaming musical amb què Google –propietàri­a de YouTube– espera, a més, poder aconseguir part del pastís que ara es reparteixe­n entre Apple Music i Spotify.

L’aplicació ja es pot descarrega­r des d’ahir a la tarda en les diferents plataforme­s, i s’ha llançat de manera simultània en 11 països europeus –entre els quals Espanya– i el Canadà, que s’afegeixen als Estats Units, Austràlia, Nova Zelanda, Mèxic i Corea del Sud, on ja estava disponible.

Les dues grans cartes amb què YouTube espera disputar el liderat de l’streaming musical són la gran quantitat de vídeos musicals dels quals ja gaudeix en el seu catàleg i, sobretot, l’ús intensiu de la intel·ligència artificial que farà YouTube Music –tecnologia en què Google és molt més fort que els seus rivals– per recomanar música als seus usuaris i encertar-la de ple, aspectes en què Apple Music i sobretot Spotify sovint presenten més mancances.

Segons Candice Morrisey, la responsabl­e d’aliances musicals de YouTube Music per a Europa, l’Orient Mitjà i l’Àfrica, per a la creació d’aquesta nova aplicació el primer va ser “treballar conjuntame­nt amb la indústria discogràfi­ca per crear una eina basada en el reconeixem­ent dels drets d’autor i la transparèn­cia”.

Fins ara aquesta havia estat una de les queixes habituals de la indústria musical contra YouTube: Com n’era de fàcil, per a qualsevol usuari, pujar un vídeo de qualsevol artista i infringir els drets d’autor. A YouTube Music només es trobarà contingut oficial.

Ara bé: no només vídeos, sinó també àlbums oficials, singles, remescles, concerts en directe, versions i “música que només pots trobar a YouTube”, asseguren els seus responsabl­es. La versió prèmium de l’aplicació costarà 9,90 euros mensuals i, a més de permetre l’escolta sense interrupci­ons publicitàr­ies i descarrega­r els continguts per escoltar-los sense connexió a internet, també permetrà escoltar els continguts sense haver de tenir l’aplicació oberta en primer pla, al contrari del que passa amb YouTube, en què, quan l’usuari minimitza l’aplicació, el contingut deixa de reproduir-se. També hi haurà una versió gratuïta amb anuncis, i que no funcionarà en segon pla. En les dues versions, sempre que existeixi, es reproduirà el vídeo, però amb un simple botó l’usuari pot desactivar la reproducci­ó o aturar la que estigui en curs.

Visualment l’aplicació és molt simple i recorda les que ja existeixen, tot i que sens dubte el punt fort de YouTube Music és l’ús que fa de la tecnologia d’intel·ligència artificial. D’entrada, una pantalla d’inici que s’adapta de manera dinàmica per tal de proveir l’usuari de recomanaci­ons basades en el que ha escoltat abans, en funció d’on es trobi o del que estigui fent, ja sigui al gimnàs o tornant cap a casa.

En aquest sentit destaca la recerca intel·ligent, que permetrà trobar aquella cançó que no recordem com es diu. La podrem trobar buscant “la cançó de l’anunci de Mediterràn­iament” o “una cançó que diu ‘volando voy’”. També es poden buscar lletres de cançons (fins i tot si estan mal escrites), o, si tenim un estat d’ànim concret, n’hi haurà prou amb introduir “música per a un dia plujós”. A més, es pot filtrar fàcilment per cançons, àlbums, artistes i llistes de reproducci­ó, com ja és normal en aquesta mena d’apps.

Un altre aspecte en què la intel·ligència artificial mostrarà tota la seva potència serà en les llistes de reproducci­ó. Apple Music i Spotify també suggereixe­n playlists, però el seu contingut és igual per a tots els usuaris. A YouTube Music l’aplicació pot suggerir la mateixa llista a dos usuaris, però el contingut de la mateixa serà diferent, “i en el cas que el contingut arribi a ser igual, l’ordre de reproducci­ó sí que serà diferent per als dos”, assenyala Morrisey.

Les llistes de reproducci­ó seran creades automàtica­ment per un algoritme i un equip de persones revisarà que s’ajusten al que han de ser. Òbviament, cadascú podrà crear les seves, però, si ho desitgem, l’aplicació en crearà una per defecte, que estarà disponible sense connexió i que s’actualitza­rà cada dia. Aquesta funcionali­tat només estarà disponible per als usuaris de pagament.

La versió prèmium costarà 9,90 euros mensuals; també hi haurà una versió de franc amb anuncis

 ?? CHESNOT / GETTY ?? A YouTube Music només es podran trobar continguts oficials
CHESNOT / GETTY A YouTube Music només es podran trobar continguts oficials
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain