La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escriptora Gemma Lienas guanya el 38è premi BBVA Sant Joan

- MAGÍ CAMPS

L’escriptora Gemma Lienas (Barcelona, 1951), coneguda per una àmplia producció juvenil, com ara els diaris de la Carlota, ha guanyat el premi BBVA Sant Joan amb la novel·la El fil invisible. Lienas s’hi va presentar amb el lema Unes vacances a Bretanya i el pseudònim Júlia Coma, la protagonis­ta de la història, que manté “la mirada feminista” que l’ha acompanyad­a sempre.

“M’hi vaig presentar perquè és un premi prestigiós, que no només es preocupa d’ajudar els creadors perquè puguin continuar creant, sinó perquè també es preocupa de la difusió”, explica l’autora, remarcant les paraules de l’editor de Grup 62, Emili Rosales. “Entre els premiats hi ha Najat el Hachmi, Jordi Coca, però, sobretot, Carme Riera, un referent per a mi”, confessa Lienas. Riera ha format part del jurat, amb Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i Rafael Vallbona, el guanyador de l’any passat.

Procurant no avançar res de revelador de l’argument, la guanyadora d’aquesta 38a edició explica que la novel·la té una protagonis­ta, la Júlia, que fa una recerca sobre un secret familiar de la Segona Guerra Mundial que la porta fins a l’illa de Bath, a la Bretanya, un enclavamen­t ocupat pels nazis. Paral·lelament, la Júlia comença un documental sobre la doble hèlix de l’ADN que l’acosta a dues dones reals, Rosalind Franklin, una cristal·lògrafa anglesa que va tenir un paper rellevant en la investigac­ió molecular, i Remedios Varo, una pintora mexicana d’origen català que inclou a les seves obres algunes referèncie­s a les ciències ocultes.

“La novel·la té tres trames –detalla Lienas–: el present, amb la Júlia l’estiu del 2009; el passat, amb la besàvia a la Segona Guerra Mundial; i una tercera, explicada en forma de guió, sobre la descoberta de l’estructura de l’ADN”. El títol, El fil invisible, “parteix d’una pintura de Varo i uneix les quatre generacion­s familiars”, afirma la premiada. “És una recerca de la identitat –resumeix–; la Júlia vol saber com afrontar el futur i troba respostes en el seu passat”.

El premi està dotat amb 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Joan Carles Sunyer, secretari del jurat, va recordar que dels últims quatre premiats, tres són dones, tot i que les autores que s’hi presenten són un 35% del total. L’acte de lliurament es va celebrar ahir a la Fundació Antiga Caixa Sabadell, amb l’assistènci­a del president del Parlament, Roger Torrent.

‘El fil invisible’ narra la història d’una dona que troba en el seu passat les respostes del futur

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? L’escriptora Gemma Lienas
MANÉ ESPINOSA L’escriptora Gemma Lienas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain