La Vanguardia (Català-1ª edició)

Favorits, però no tant

Les seleccions grans no convencen, i això podria oferir encreuamen­ts antològics

- JUAN B. MARTÍNEZ

UN TRIPLE FRONT Al Brasil es debaten entre la decepció del seu empat, les queixes a l’àrbitre i les puntades de peu a Neymar

Només vuit països saben què és guanyar un Mundial i no és probable que s’hi afegeixi un novè, però la competició ha arrencat amb un embús monumental dels grans favorits. Cap no ha convençut, començant pel campió, Alemanya. Feia 36 anys que els alemanys no queien a l’inici d’una Copa del Món, d’ençà que Algèria els va batre en el Mundial del 1982. Més temps havia passat des que el Brasil havia lamentat un resultat negatiu en una estrena, ja que sumava nou Mundials guanyant en el debut. Inesperat va ser el seu empat, perquè venia amb molt bones sensacions a Rússia. També va decebre l’Argentina, tot i que en el seu cas la irregulari­tat és un rèmora que arrossega. Al paquet d’aspirants que no van poder imposar-se d’entrada hi ha també Espanya, però en el seu cas s’enfrontava a un rival d’entitat com Portugal i, amb la pilota, se’n va sortir amb criteri. França, per bé que va doblegar Austràlia, tampoc no va aclarir dubtes perquè va patir.

Garrotada al campió. Si d’algun equip no es dubtava era d’Alemanya. Consolidat, sense fissures, amb un sistema conegut i amb una barreja de veterans i joves que es considerav­a adequada. Però va arribar Mèxic i li va fer pujar els colors amb molt ritme i una excel·lent primera part, que va agafar amb el peu canviat la Mannschaft, amb la meta defensada una altra vegada per Neuer. Precisamen­t al porter i a Reus els salven a Alemanya. A la resta de l’equip no. Particular­s crítiques s’emporten Kimmich, el lateral dret del Bayern, per abandonar la seva banda, com a la jugada del gol mexicà; Khedira, per no haver estat tampoc bé en aquella acció, i Müller, pel seu fluix partit, en la línia de la seva última temporada. “Feia anys que Alemanya no defensava tan malament, els migcampist­es es van dedicar a mirar el partit i l’atac va ser invisible”, va criticar el diari Bild. “Per a nosaltres perdre és anormal, però crec que sabrem sortir-nos-en”, va assenyalar el selecciona­dor, Joachim Löw. Suècia i Corea del Sud són els seus pròxims rivals. En funció dels resultats Brasil podria esperarlo als vuitens. Seria brutal.

Decepció al Brasil. La canarinha entrava a la competició amb les aigües calmades i l’autoestima pels núvols. Va tenir un desengany, però la seva cort nombrosa de periodiste­s que la segueixen a tot arreu no posen el crit al cel. S’agafen l’empat contra Suïssa més com un toc d’atenció que no pas com un drama. Reconeixen que no era el debut somiat, però creuen que no cal una revolució. “No estic content amb aquest resultat. Vam tenir 20 oportunita­ts, però massa xuts no van anar a porteria: hauríem d’haver fet que el seu porter treballés més. Ho atribueixo a l’estrès, als nervis del primer partit. Ha estat una decepció”, va confessar el selecciona­dor, Tite. Més enllà del seu joc, dos debats ocupaven ahir la seleção. El primer, les queixes pel gol de Suïssa, precedit d’una falta a Miranda. “Si el VAR no hi és per a això, per a què serveix?”, es va queixar Marcelo. El segon focus de polèmica tenia Neymar com a protagonis­ta. “S’ha obert la temporada de caça”, resumia l’influent O’Globo sobre les entrades dels suïssos. El jugador va aparèixer per la zona mixta de Rostov tocat. “He rebut un cop. No és res de greu ni preocupant, però és una mica dolorós”, va confessar l’exblaugran­a, que diu que es va trobant “cada vegada millor”. El Brasil s’haurà d’enfrontar a Costa Rica i Sèrbia.

Canvis a l’Argentina. No hi ha preocupaci­ó que no quedi pal·liada per un bon asado. Això és el que va pensar la delegació albicelest­e, que diumenge, malgrat el mal partit contra Islàndia, va decidir reunir-se al voltant d’una bona carn. Tot i això, les imatges que repetien les television­s argentines se centraven en Jorge Sampaoli i els seus problemes per arrencar el cotxet de golf amb què va arribar a l’entrenamen­t. Perfecta metàfora del seu equip, que no rutlla. Per això el tècnic prepara canvis dijous contra Croàcia, un partit clau. El doble pivot Mascherano-Biglia quedarà enterrat. Lo Celso o Banega són les alternativ­es. També perilla Di María, nefast contra els islandesos. El seu lloc l’ocuparia Pavón, jugador del Boca Juniors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain