La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cal canviar el porter?

- Santi Nolla

El selecciona­dor espanyol de l’Eurocopa 2000, José Antonio Camacho, va canviar el porter Molina i va donar entrada a Cañizares després que el primer fallés en el debut. L’entrenador d’Alemanya, Joachim Löw, ha deixat Ter Stegen fora de la titularita­t i ha alineat Neuer en el primer partit, malgrat haver estat lesionat tota la temporada. Ja ho havia advertit: “L’esperarem”, va dir. I va complir. El porter del Barça se n’ha anat a la banqueta després de fer una de les seves millors temporades. De Gea, el porter d’Espanya, va fallar en un llançament de Cristiano en el debut de la selecció i s’ha obert el debat, que hauria de ser lògic, de si ha de ser substituït o no.

El porter és una espècie protegida? Sembla que De Gea sí. Però cal entendre-ho. L’enrenou a la selecció amb el canvi d’entrenador després que el Madrid fitxés Lopetegui condueix a la moderació. Fernando Hierro, el nou tècnic, vol assegurar la unitat del grup per damunt de tot. Parla de “família” en les rodes de premsa. Els vestidors són grans especialis­tes a bunqueritz­ar-se. Fixar un enemic exterior guanya moltes batalles al món del futbol. Protegir De Gea és un excel·lent missatge intern. És bo, esportivam­ent, per a l’equip? Això ja són figues d’un altre paner.

De Gea, el porter del Manchester United, últimament comet més errades de l’habitual. Això no impedeix que sigui un extraordin­ari porter. Els porters sempre estan massa exposats. Les errades de tots els altres es perdonen (fins i tot els penals), però normalment a un porter se l’assenyala de manera repetida. És el que li ha passat a De Gea. Ara bé, la pregunta és: s’ha plantejat Hierro canviar de porter el pròxim partit? No ho sembla. Igual

Espanya va arribar amb el dubte del ‘nou’ i la certesa del porter; avui té ariet fix i es qüestiona l’‘u’

com en aquest Mundial fa la sensació que els penals han deixat de ser aquella acció dramàtica ancestral per convertir-se en una més del partit, seria bo que els canvis de porter no fossin una crucifixió. Que no passés res. Un jugador que ha fallat en un partit pot ser substituït en un altre sense cap problema. I no vol dir que no serveixi per al futbol. Tothom té moments millors i pitjors. No hi ha cap drama. Es pot recuperar. Posar Kepa i relegar De Gea no hauria de ser un trauma ni interpreta­r-se com un atac al grup.

Espanya va arribar al Mundial de Rússia amb un dubte: el del davanter centre, que es va resoldre clarament en el primer partit perquè Diego Costa va aconseguir el lloc sense discussió. I va arribar, també, amb una certesa absoluta: De Gea era l’‘u’ de la selecció sense cap mena de dubte. Doncs ara està en qüestió. Tot després d’un sol partit. No fa la sensació que el pròxim rival d’Espanya, la selecció de l’Iran, comporti una urgència a la porteria de la selecció, però els porters haurien de ser com la resta.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain