La Vanguardia (Català-1ª edició)

El VAR fa justícia amb Suècia

- GONZALO ARAGONÉS

Aconseguir el control del centre del camp, portar la iniciativa i tenir totes les oportunita­ts per fer gol no va ser, a priori, suficient perquè la sòbria selecció de Suècia s’emportés ahir els tres punts contra Corea del Sud. Encara bo que en aquest Mundial hi ha el VAR (video assistant referee). El sistema electrònic, a què no s’han estalviat crítiques, aquesta vegada va fer justícia.

En el minut 60, amb els nòrdics ja perdent els nervis, Kim Minwoo (defensa del Sangju) va fer caure a l’àrea Viktor Claesson (migcampist­a del Krasnodar rus) en una acció en què va semblar que li prenia la pilota d’una manera neta. El sol fet de revisar les imatges va permetre a l’àrbitre salvadoren­c Joel Aguilar corregir l’errònia sensació i decretar la pena màxima. El gegant Andreas Granqvist (Krasnodar) no va fallar, va donar els tres punts a Suècia i va col·locar el grup F a un pas de l’infart, amb Alemanya (actual campiona del món) a la cua després de perdre el seu primer partit contra Mèxic.

Els suecs, que després de dos anys sense Ibrahimovi­c s’han reinventat com un equip compacte, han aconseguit èxits indiscutib­les. De fet, els de Janne Andersson juguen a Rússia el seu primer Mundial després de dotze anys i després de deixar a la cuneta Holanda i Itàlia (repesca). Déu-n’hi-do.

Però el primer partit no es va presentar gens fàcil. Van necessitar mitja hora de cos a cos amb la millor i combativa selecció asiàtica per dominar el centre del camp i prendre clarament la iniciativa de l’atac. Van ser minuts plens de faltes, control i descontrol, i decisions arbitrals molt protestade­s pels dos equips. Les ocasions van començar a degotar entorn de la porteria sud-coreana, amb Marcus Berg (Al-Ain), Claessen i Mikael Lustig (Celtic) intentant-ho de totes les maneres i el líder del grup, Emil Forsberg (Leipzig), repartint joc. Al contrari, dels coreans no en podem parlar ni que no els falti gol, ja que fins i tot els faltava arribar a l’àrea amb un cert perill. Si no hi hagués gols, amb el control de la medul·lar Suècia hauria guanyat el partit per punts. I si no hi hagués el VAR, ni tan sols hauria guanyat.

Després de la victòria a Nijni Nóvgorod queda en segon pla la història d’espionatge entre les dues seleccions. Va passar a Àustria, on es preparaven els nordcorean­s. El selecciona­dor suec va enviar un ajudant, que va observar els rivals amb un telescopi des d’una casa llogada a prop del camp d’entrenamen­t. No s’havien assabentat del VAR?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain