La Vanguardia (Català-1ª edició)

Home, de 25 a 40 anys...

El joc en línia es dispara al Mundial: Espanya arribarà al milió d’apostadors

- SERGIO HEREDIA

Abans érem artesans.

Ens reuníem al bar amb els amics, o a la feina, i muntàvem una porra. Hi havia porres a La Vanguardia, tot i que el concepte val per a qualsevol empresa. Pensàvem en pessetes. Hi invertíem una moneda de cent pessetes, per exemple. Algú anotava les apostes a mà, amb llapis i llibreta, i el repartimen­t dels diners es resolia al final del partit. La postura era senzilla. Es tractava d’esbrinar quin seria el resultat, sense més ni més. De vegades, el guanyador compartia el premi. Cervesa per a tothom. I cap a casa.

Avui apostem des de casa. Ho fem en línia, sobre múltiples variables i a granel. A milers; fins i tot a milions. Aquesta xifra, un milió d’apostadors en línia, és la que podria assolir-se a Espanya durant aquest Mundial de futbol. Almenys aquesta és la xifra amb què treballa la plataforma JuegoESres­ponsable.org, una iniciativa de divulgació de les polítiques de responsabi­litat del joc a la xarxa. A través d’aquest ens es vehicula el mercat de les apostes a internet, un sector relativame­nt nou (la seva legislació és del 2012) i que creix de manera geomètrica.

–En molt poc temps el mercat ha evoluciona­t d’una manera extraordin­ària, des dels 250.000 jugadors actius al mes de fa uns quants anys fins als 600.000 actuals. Calculem que durant el Mundial arribarem al milió –afirma Mikel de la Torre, president de JDigital, l’associació espanyola del joc digital.

–Esperaven assolir aquesta xifra en tan pocs anys?

–La veritat és que sí. La primera setmana del Mundial ha generat força interès, i això malgrat que Espanya només ha arrencat amb un empat.

–Un mal resultat redueix l’interès per l’aposta?

–Sens dubte. La xifra de postors va associada al que faci Espanya o als jugadors que generen moviment aquí. Li posaré un exemple: fins ara, les apostes a la lliga francesa eren anecdòtiqu­es. Ara bé, la presència de Neymar al PSG ha generat molt més interès entre els apostadors espanyols. Passa el mateix amb el Portugal de Cristiano Ronaldo o amb la Croàcia d’un jugador del Barça i un altre del Madrid...

El prototip de l’apostador continua sent el mateix: home, d’entre 25 i 40 anys i de nuclis urbans, que acostuma a invertir entre deu i quinze euros en cada aposta.

En el cas del Mundial, només s’hi afegeix un element. Es tracta d’un apostador ocasional, un patriotic punter, com se’l coneix a la Gran Bretanya (un apostador patriòtic), que és aquell que apareix quan juga el combinat nacional.

–Al cap i a la fi, el Mundial de futbol és la gran fita pels apostadors, per sobre dels Jocs Olímpics –assegura Esther MartínOrte­ga, responsabl­e de relacions públiques de Betfair per a la península Ibèrica i Llatinoamè­rica– . El que nosaltres procurem és conscienci­ar l’apostador que les apostes són un joc, no una manera de fer-se ric. I així s’han de prendre. Una cervesa sempre es posa bé. Moltes cerveses, ja no tant...

Ara com ara el partit amb més postors al món ha estat el BrasilSuïs­sa. I a Espanya, el PortugalEs­panya. Això era evident.

SENSE DIVERSIÓ NO HI HA JOC Els operadors han llançat una campanya: “Les apostes no serveixen per fer-se ric”

 ?? ISAAC KASAMANI / AFP ?? Apostadors en línia a Kampala (Uganda) durant aquest Mundial de futbol
ISAAC KASAMANI / AFP Apostadors en línia a Kampala (Uganda) durant aquest Mundial de futbol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain