La Vanguardia (Català-1ª edició)

El batedor del green

Jugador de beisbol frustrat, Brooks Koepka brilla als ‘majors’

- RAMÓN ÁLVAREZ

Si pogués tornar a començar tornaria a triar el beisbol: 100% segur”. Brooks Koepka, el golfista que acaba de fer història a l’Obert dels Estats Units després d’adjudicar-se’l per segon any consecutiu, no té cap tipus d’objeccions a reconèixer que la seva passió pel beisbol està per sobre de qualsevol altra glòria, per més alta que sigui. Una lesió de genoll, però, el va apartar del diamant per abocarlo al green. Després de provar els pals per casualitat va veure que també hi tenia facilitat.

“El golf és molt més avorrit”, va arribar a reconèixer després de la seva victòria de fa un any a Erin Hills (Wisconsin). Aquesta vegada ha estat més mesurat, i després de perdre’s l’últim Masters d’Augusta per una lesió de canell que el va tenir tres mesos apartat dels camps, no va dubtar a declarar el seu amor pel golf després de repetir victòria. “Durant aquest temps no vaig poder preparar-me; vaig perdre competitiv­itat i ho vaig trobar a faltar, perquè hi fas molts amics”. El seu entrenador, Claude Harmon III, va revelar que aquest havia estat el punt d’inflexió: “Va seguir el Masters per televisió en comptes de l’inici de les Grans Lligues de Beisbol i es va enamorar definitiva­ment del seu esport, que és aquest”.

Convertit en un sorprenent i inesperat especialis­ta en Majors, aquest inusual golfista de 28 anys i físic de gimnàs suma, a aquests dos Oberts, una altra quarta plaça al mateix torneig (2014), un T4 i un T5 al Campionat de la PGA i un T6 i un T10 a l’Obert Britànic. Tot això en només cinc anys. El seu secret no és cap altre que un potent drive al tee i als passadisso­s, com si les fustes fossin bats de beisbol, i una sorprenent determinac­ió al green. “Això el fa diferent”, considera Harmon. Tant, com per presentar un joc alternatiu davant rivals més previsible­s i en condicions com les que s’han donat a Shinnecock Hills (Nova York), que els seus principals contrincan­ts no van dubtar a definir com a impròpies d’aquesta competició.

Koepka es va adaptar tant al difícil recorregut de la tercera jornada com a la catifa que van acabar plantant els organitzad­ors, després de les crítiques, per a l’última i definitiva jornada. Unes facilitats que van portar el britànic Tommy Fletwood a firmar un recorregut de 63 cops que va igualar el més baix de la història centenària de la competició. Koepka es va mantenir ferm, i la seva extraordin­ària versatilit­at el va portar a guanyar fa un any amb un històric 16 sota par, igualant el millor resultat de l’Obert, i ara amb un +1.

Lliure tant de la mística com dels complexos que acompanyen el golf –i tots els esports–, aquest jove de Florida ja va trencar motllos quan va començar profession­alment al Challenge Tour europeu, una cosa impensable per a qualsevol golfista nord-americà. Així, la seva primera victòria li va arribar al Challenge de Catalunya del 2012 que es va disputar al Golf La Graiera de Calafell.

NOMÉS DOS PRECEDENTS El jove de Florida ha fet història després d’adjudicar-se el torneig per segon any consecutiu

 ?? ROSS KINNAIRD / AFP ?? Koepka amb el trofeu que l’acredita com a guanyador del títol que s’ha disputat a Shinnecock Hills
ROSS KINNAIRD / AFP Koepka amb el trofeu que l’acredita com a guanyador del títol que s’ha disputat a Shinnecock Hills

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain