La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BBVA avisa que un impost a la banca encarirà el crèdit

Maroto respon que cal una reforma fiscal en profundita­t

- Redacció

El conseller delegat del BBVA, Carlos Torres Vila, va advertir ahir que imposar una taxa a les transaccio­ns financeres o “impost a la banca” és un “error”, com ja s’ha vist als països on s’ha aplicat, ja que distorsion­a l’activitat econòmica. Durant la seva intervenci­ó en la jornada inaugural del curs “L’economia davant el blockchain”, a la Universita­t Internacio­nal Menéndez Pelayo (UIMP) que patrocina la mateixa entitat financera, Torres Vila va rebutjar la idea que relaciona l’impost a la banca amb el rescat financer que, va recordar, va anar a les caixes d’estalvis i no als bancs.

Torres, que va parlar de la necessitat de reforçar la sostenibil­itat del sistema de pensions, va indicar que un impost a la banca “és una mesura errònia”. A l’entendre de l’alt executiu bancari, “no s’han de fer experiment­s ni perjudicar un sector concret”. Torres va al·ludir a experiènci­es similars en altres mercats, en concret en països de Llatinoamè­rica, i va considerar que el que genera “és una distorsió de l’activitat econòmica i s’encareix el crèdit”.

El conseller delegat del BBVA no va voler pronunciar-se sobre la conveniènc­ia o no de convocar eleccions, i únicament va indicar que l’economia espanyola es troba en un moment “molt bo”, moment que cal aprofitar; a curt termini, va assenyalar, la prioritat és aprovar els pressupost­os generals de l’Estat, i a més llarg termini, “continuar amb les reformes” i corregir desequilib­ris, com l’atur o la temporalit­at de l’ocupació.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que participav­a també a la UIMP per parlar de l’agenda del Govern en matèria digital, va respondre a les declaracio­ns de Torres. “Hi ha possibles solucions per a la Seguretat Social i per a les pensions”. Segons la titular d’Indústria, “cal garantir la viabilitat de les pensions”, que se sostenen en un mecanisme que “avui no es pot finançar”. Maroto va atribuir a l’anterior ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que s’hagués “tret del barret de copa” un impost tecnològic.

Segons la ministra, “quin serà l’impost, ja ho veurem. Ho plantejare­m on calgui plantejar-ho”. El Govern, va explicar Maroto, té previst presentar en la comissió del Pacte de Toledo la necessitat d’abordar una reforma profunda de la fiscalitat espanyola. “Ignorar aquest problema ens planteja continuar recorrent a deute, que és al mal que ens aboca el sistema si no fem una reforma important des del punt de vista de la fiscalitat”, va dir la titular d’Indústria.

D’altra banda, la ministra va descartar que el Govern derogui la reforma laboral que va introduir l’anterior executiu del PP, cosa que havia plantejat el PSOE abans d’arribar al poder. “Ja hem dit que no es derogarà la reforma laboral, estem en un moment de transició”, va dir Maroto.

La ministra va explicar que en les properes setmanes presentarà un full de ruta per a la digitalitz­ació de la indústria i serveis amb especial atenció a l’impuls de les tecnologie­s digitals.

Per la seva banda, els secretaris generals de CC.OO. i UGT, Unai Sordo i Josep Maria Álvarez, van demanar ahir l’existència d’una banca pública. En concret, van demanar que l’Estat mantingui la participac­ió del 61% que té en el capital de Bankia, entitat financera que va ser nacionalit­zada per eixugar les pèrdues que presentava. I d’altra banda, els sindicats van amenaçar amb tornar a les mobilitzac­ions si el nou Govern no aplica les reformes promeses.

“Ja veurem quin serà al final l’impost” (si a la banca o a les tecnològiq­ues), va dir la ministra

 ?? PEDRO PUENTE HOYOS / EFE ?? Carlos Torres (BBVA) i Reyes Maroto van coincidir ahir a la UIMP, a Santander
PEDRO PUENTE HOYOS / EFE Carlos Torres (BBVA) i Reyes Maroto van coincidir ahir a la UIMP, a Santander

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain