La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t demana que es derogui el decret de trasllat de seus

La inversió estrangera captada cau un 31% el 2017 però es recupera aquest any

- EDUARDO MAGALLÓN

La Generalita­t i les patronals van coincidir ahir que seria bo que el Govern central derogués el decret que va aprovar després de l’1-O per facilitar el canvi de seu d’empreses des de Catalunya a altres comunitats. La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va declarar ahir en relació amb aquest decret que “s’hauria de tancar”. Chacón va afegir que la Generalita­t ha sol·licitat diversos informes per saber si l’esmentada legislació s’ajusta a dret i si perjudica els interessos dels accioniste­s que no van poder decidir sobre aquesta qüestió. La consellera va declarar ahir que la llei aprovada va ser un acte de deslleialt­at entre administra­cions.

El decret permetia a les empreses canviar de seu social només amb l’aprovació del consell d’administra­ció i sense necessitat de sotmetre-ho a la junta d’accioniste­s. Fins aquell moment també era possible canviar de seu amb l’única aprovació del consell però l’acord havia d’haver estat validat prèviament als estatuts, una cosa que poques empreses havien fet.

Des de l’1 d’octubre han traslladat la seu social fora de Catalunya més de 4.000 empreses. Chacón va insistir ahir que “no hi haurà cap incentiu fiscal perquè les empreses tornin”. La derogació del decret de seus va ser reclamada ahir també per les patronals Foment, Pimec i Fepime després de reunir-se amb el president de la Generalita­t, Quim Torra, perquè ho consideren un “gest polític”, informa Efe. “Seria important que es produïssin gestos per part dels dos costats per buscar l’estabilita­t i crear un clima de confiança i de seguretat jurídica, la qual cosa avavorirà la inversió”, va dir Ramon Adell (vicepresid­ent de Foment). Després de la trobada, la consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern, Elsa Artadi, es va expressar en termes semblants a Chacón en qüestionar el decret de trasllat de seus.

Chacón va declarar ahir que no entenia que es continués insistint en les empreses que han canviat la seva social i no en les que continuen invertint. L’any passat, la Generalita­t a través d’Acció va atreure inversions foranes a Catalunya per valor de 241 milions, un 31% menys. La xifra de l’any passat va ser la més baixa des del 2013, en què es van invertir 221,2 milions. Chacón va destacar, no obstant això, que hi va haver dos projectes més que el 2016 i que es van crear 3.217 llocs de treball amb aquestes inversions davant els 2.870 de l’any precedent. Malgrat la davallada de l’any passat, que també es va reflectir en l’estadístic­a sobre inversions estrangere­s del Ministeri d’Economia (39% menys a Catalunya el 2017), Chacón va dir que fins al 15 juny s’han registrat inversions per valor de 175 milions, més que l’any rècord del 2017.

A les preguntes dels periodiste­s, la consellera va respondre ahir, en relació amb la possibilit­at que l’entitat sobiranist­a ANC faci una llista d’empreses compromese­s amb la república, que “no compartim aquest criteri”. Per Chacón els boicots no tenen cap tipus de sentit i encara menys en una economia globalitza­da.

Foment, Pimec i Fepime donen suport a eliminar la norma que facilita les fugues d’empreses

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? La consellera d’Empresa, Àngels Chacón
MARTA PÉREZ / EFE La consellera d’Empresa, Àngels Chacón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain