La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutge infatigabl­e i vitalista

- JOSÉ ANTONIO SOMALO GIMÉNEZ (1929-2O18) Primer president del TSJC LLÀTZER MOIX

Fa un parell d’estius vaig coincidir amb la dona i una de les dues filles de José Antonio Somalo quan es dirigien a una cala de la costa sud menorquina. Em van convidar a acompanyar-les: “En José Antonio ens espera allà, li agradarà saludar-te”. Quan vam arribar a prop del mar el vaig veure des de dalt d’unes roques, mentre bracejava a una certa distància de la vora, amb les ulleres i el tub, sense treure el cap de l’aigua, absort en el que passava sota la superfície. Me’n vaig anar mitja hora després, sense possibilit­at de saludar-lo: continuava escrutant els fons marins. Així era el jutge Somalo: hiperactiu, lliurat a la seva feina, vitalista, curiós, de múltiples interessos i disposat a gaudir del que li oferia l’existència.

José Antonio Somalo Giménez, nascut a Madrid el 1929 i doctorat a la Complutens­e, ha estat una figura rellevant de la judicatura espanyola. Va ingressar a la carrera judicial el 1957 i es va iniciar en destinacio­ns de Castella i Mallorca. Tot i així va desenvolup­ar el gruix de la seva trajectòri­a a Barcelona, on va ser nomenat magistrat de Treball el 1966, i aviat es va guanyar l’estima dels seus companys, que onze anys després l’elegirien Degà de la seva especialit­at.

Entre el 1983 i el 1987, Somalo va ser conseller laboral a l’ambaixada d’Espanya a Washington, d’on va tornar per reincorpor­arse al Tribunal Central del Treball i ocupar-se del gabinet de la Presidènci­a del Consell del Poder Judicial. Poc després, el 1988, va ser nomenat magistrat del Tribunal Suprem i president de l’Audiència Territoria­l de Barcelona, coincidint amb el sobreseïme­nt del cas Banca Catalana. Després es va convertir en president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). De fet, va ser l’últim president de l’Audiència i el primer del TSJC, un càrrec que va exercir fins al 1994, quan va tornar una temporada al Tribunal Suprem, abans de tornar definitiva­ment a Barcelona.

La seva jubilació, a començamen­ts del 2000, va ser de tot menys inactiva. Va treballar com a defensor del client de la Federació Catalana de Caixes d’Estalvis, una responsabi­litat relativame­nt plàcida fins que la crisi econòmica la va multiplica­r. I va ser una presència constant en conferènci­es i debats, en particular als relatius a qüestions laborals i també als que estaven relacionat­s amb el Dret comunitari i la integració de la Unió Europea, que van ser temes que sempre li van interessar molt.

Aviador en la seva joventut, genet, jugador de tennis fins a edat avançada, poliglota, amb una caracterís­tica silueta alta i prima, tot afabilitat, amb criteri independen­t, gran consciènci­a social i tarannà progressis­ta moderat, infatigabl­ement entregat a la seva feina i sempre esgotant el que li oferia la vida, José Antonio Somalo va morir dijous a Palamós als 89 anys. Un dia abans havia patit una hemorràgia cerebral mentre nedava davant la platja de Llafranc.

 ?? MERCÈ TABERNER ??
MERCÈ TABERNER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain