La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tour tanca la porta a Froome, quatre vegades guanyador

S’obre una setmana de recursos i tribunals abans de l’inici de la cursa

- XAVIER G. LUQUE

Era previsible i així ha passat. El cas Froome monopolitz­arà les dates prèvies al Tour 2018, que comença dissabte a la regió de la Vendée, i ahir van començar les operacions estratègiq­ues entorn d’un cas polèmic. La direcció de la cursa, segons va avançar Le Monde, rebutja acollir l’actual campió, davant els dubtes que es mantenen sobre el seu control sospitós de la passada Vuelta a Espanya. Han transcorre­gut més de vuit mesos i el cas encara continua obert, sense resolució en un sentit o un altre.

El Tour vol blanc o negre i l’assumpte llisca per tots els tons del gris. El corredor i l’Sky argumenten que no es tracta d’un positiu irrefutabl­e, sinó d’un control fora de la norma sobre el que poden argumentar. Així ho indiquen els reglaments de l’antidopatg­e. I amb aquest panorama, els organismes ciclistes no han aconseguit prendre cap decisió. Froome pot competir, com ho va fer, sense anar més lluny, en el Giro, que a més va conquerir. Però el Tour és una altra història. L’article 29 del seu reglament intern indica que la cursa es reserva el veto de qualsevol equip o membre d’un que pogués afectar la imatge de la competició. I han decidit aplicar la norma: no volen Froome.

“Chris correrà el Tour”, ha replicat sense espera Michelle Cound, la dona del ciclista. I la batalla és oberta. L’Sky presentarà reclamació davant el Tribunal de l’esport del comitè olímpic francès. Aquesta primera instància ha de reunir-se demà i anunciar la seva decisió dimecres. Però atenció, el que estudiarà aquest tribunal no és el positiu de Froome, sinó si la seva presència al Tour perjudica la imatge de la cursa. En aquest punt és on se centra ara el debat. Sigui quin sigui el resultat, encara quedaran dies fins dissabte i per a noves demandes i revisions. La Unió Ciclista Internacio­nal ha anunciat que comunicarà el seu punt de vista abans del dissabte 7 de juliol. “Serà durant aquesta setmana”, ha confirmat el president, el francès David Lappartien­t.

En el passat, el Tour ha promulgat recusacion­s similars, amb sort dispar. El 1999 va voler evitar Richard Virenque i Manolo Saiz, però l’UCI va donar la raó als repudiats per un “defecte de forma”. El 2006, després de l’operació Port, el vetat va ser l’Astana. El TAS només va acceptar la recusació d’alguns corredors, no de tot l’equip, però com que només en van quedar quatre de nets ,no va poder prendre la sortida.

Finalment, el 2008, el Tour va tancar la porta a Tom Boonen, per un positiu de cocaïna fora de competició. Però el recurs del belga va tirar endavant i finalment va prendre la sortida a Mònaco. El cas Froome dista molt d’estar tancat.

La cursa francesa aplica el seu reglament i repudia qui podria “afectar la imatge” de la competició

 ?? GUILLAUME HORCAJUELO / EFE ?? El campió del Tour repudiat pels organitzad­ors
GUILLAUME HORCAJUELO / EFE El campió del Tour repudiat pels organitzad­ors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain