La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ministre de l’Interior alemany dimiteix i obre crisi de govern

La decisió de Seehofer amenaça l’estabilita­t de la coalició amb Merkel

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Horst Seehofer va dimitir ahir a la nit del seu càrrec de ministre de l’Interior i com a líder de la CSU, el partit amb el qual forma coalició de govern la CDU de Merkel, ara debilitada a causa dels desacords en política migratòria.

La disputa dins del bloc conservado­r a Alemanya per la qüestió migratòria, que fa tres setmanes que enterbolei­x la política nacional fins a amenaçar la supervivèn­cia del Govern de coalició de la cancellera democristi­ana Angela Merkel, va desembocar ahir a la nit en una aguda divisió d’opinions al si de la socialcris­tiana CSU bavaresa.

Al tancament d’aquesta edició, el ministre socialcris­tià de l’Interior, Horst Seehofer, també president del partit, havia ofert als seus dimitir dels dos càrrecs. La cúpula de la CSU, reunida a Munic, es debatia entre acceptar-la –i concloure així la crisi amb Merkel– o rebutjar-la, per evitar que la cancellera es cobri Seehofer com a trofeu, però amb el que la disputa seguiria.

Ahir es complia el termini acordat entre CDU i CSU pel que la cancellera se citava a assolir una solució europea a la qüestió migratòria. A la tarda, en la tradiciona­l entrevista d’inicis d’estiu que dona a la televisió pública ZDF, Merkel va sostenir que el pla consensuat pels estats membres en la recent cimera de la UE, amb l’acord trilateral Alemanya-Espanya-França –i altres de similars que podrien arribar amb 14 països més–, resolen les exigències que en matèria de migrants i fronteres havia plantejat Seehofer.

El ministre Seehofer –avalat pel president de Baviera, Markus Södervolia poder rebutjar a la frontera migrants inscrits en altres països de la UE, qui, segons del protocol de Dublín, haurien de sol·licitar asil en aquell país. “La suma de tot el que hem acordat té el mateix efecte, aquesta és la meva opinió personal –va assegurar la cancellera en l’entrevista sobre la cimera i els acords– . Naturalmen­t, la CSU ha de decidir això per si mateixa”.

La tarda va ser d’alta tensió i va continuar a la nit. A Munic, la cúpula de la CSU es va congregar a partir de les 15 hores, i allà Horst Seehofer, de 68 anys, també president del partit, va comunicar els seus que veia insuficien­ts les mesures aconseguid­es per Merkel, i que una reunió que van tenir tots dos dissabte a la nit va ser “ineficaç”. A Berlín, dirigents de la CDU es van ajuntar a partir de les 17 hores a debatre possibles escenaris, sense perdre de vista els senyals que arribaven de Munic.

Tal com avançava la tarda, es feia evident que, mentre en la CDU eren estretes les files en suport a la cancellera, en la CSU hi havia divisió d’opinions sobre Seehofer i la seva insistènci­a en què els acords migratoris obtinguts per Merkel eren insuficien­ts. La CSU, inquieta pel risc de perdre la seva majoria absoluta en les eleccions de Baviera del proper octubre davant l’auge de la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), s’ha abocat a una ofensiva antiimmigr­ació, que va ser la que va precipitar aquesta crisi amb la seva sòcia Merkel.

Però aquesta tensió també està perjudican­t els socialcris­tians. Significat­ivament, Markus Söder va donar dissabte per bo el resultat de la cimera de Brussel·les. “s’ha acon- seguit més del que es va pensar inicialmen­t, va afirmar, reivindica­nt que havia estat gràcies a la pressió de la CSU. Söder, de 51 anys, candidat en les eleccions d’octubre, tem ara que fer saltar el Govern de Merkel pugui passar-li factura electoral a l’octubre.

“Vull continuar negociant amb la CSU; he fet un pas en la seva direcció, ara li toca a la CSU decidir”, va insistir la cancellera, de 63 anys, en l’entrevista televisada, en la qual va argüir que la longeva aliança dels

LA CSU ESTÀ ARA DIVIDIDA Ahirno estava clar si el partit acceptaria l’adeu de Seehofer al Ministeri i al lideratge

DEVOLUCIÓN DE MIGRANTS Merkel hauria aconseguit el sí de 14 països més a acords similars al d’Espanya

dos partits “és una història d’èxit per a Alemanya”. Les dues formacions han estat aliades durant 70 anys, segons un esquema pel qual, sigui quina sigui la cita electoral, la CDU es presenta a tots els lands excepte en el de Baviera, on es presenta la CSU. En l’entrevista, Merkel va prometre que faria tot el possible per mantenir l’aliança, i per tant, la vigència de l’actual Govern de gran coalició de conservado­rs i socialdemò­crates, que es va posar a caminar al març. “Tenim una responsabi­litat amb el nostre país”, va reblar.

Segons l’agència Dpa, Merkel va obtenir a Brussel·les el compromís de 14 països de tancar acords de devolució de sol·licitants d’asil similars a l’assolit amb Espanya i Grècia. Aquells països serien: Bèlgica, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Hongria, Letònia, Lituània, Luxemburg, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca i Suècia. La llista figurava en una carta –a la que van tenir accés Dpa i el diari Süddeutsch­e Zeitung– que la cancellera va enviar dissabte a les cúpules del seu partit, la CDU; del socialdemò­crata SPD, i de la CSU. Però dos països de la llista, Hongria i la República Txeca, van negar haver arribat a tal compromís.

A la carta, Merkel proposava de també crear Ankerzentr­en (centres àncora) a la frontera alemanya per allotjar migrants inscrits en altres països de la UE, una mesura no molt diferent a una de les incloses pel ministre Seehofer en el pla d’asil que anava a presentar el dia 12 de juny. Aquella presentaci­ó es va cancel·lar per divergènci­es amb la cancellera, que van conduir a aquestes setmanes d’aguda tensió política.

Tot això ocorre just quan les arribades de migrants a Alemanya estan disminuint. Segons l’Oficina Federal de Migració i Refugiats (BAMF), entre gener i maig d’aquest any hi ha hagut 68.400 sol·licituds d’asil, moltes menys que en el mateix període del 2017 (van ser 86.200), i que en aquells mateixos mesos del 2016 (allà van ser 302.200). Les eleccions bavareses d’octubre estan marcant el pas.

 ?? JULE ROEHR / ZDF HANDOUT / EFE ?? Angela Merkel, ahir durant l’entrevista que dona cada any a inicis de l’estiu a la cadena ZDF; d’esquena, la periodista Bettina Schausten
JULE ROEHR / ZDF HANDOUT / EFE Angela Merkel, ahir durant l’entrevista que dona cada any a inicis de l’estiu a la cadena ZDF; d’esquena, la periodista Bettina Schausten

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain