La Vanguardia (Català-1ª edició)

Francesc Abella

La innovadora aplicació es pretén implantar en 80 centres

- ELS SEMÀFORS

HOSPITAL SANTA MARIA DE LLEIDA

El coordinado­r de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria és un dels impulsors d’una app dissenyada per ajudar els qui volen deixar aquest hàbit. Ja s’ha estès a vuit hospitals i s’implantarà en 80 centres.

Fàrmacs, xiclets, pegats, agulles, sessions de teràpia, curanderos... Els fumadors predisposa­ts a curar aquesta addicció saben que la llista d’opcions al mercat per enterrar el cigarret no té final. El que molts potser no saben, però, és que amb l’arribada de les noves tecnologie­s està triomfant entre aquest ampli ventall de mètodes pensats per deixar de fumar una aplicació que té el fumador enganxat a un programa informàtic en els moments més durs de la deshabitua­ció.

És una app (TControl) inventada a la Unitat de Tabaquisme de l’hospital Santa Maria de Lleida. El seu ús ja s’ha estès per vuit hospitals més de Catalunya i en un futur es confia implantar aquest mètode en tots els centres sanitaris amb unitats de tabaquisme. El mètode, amb resultats molt positius, ha estat objecte de reportatge­s en diferents revistes mèdiques i també el tema central d’alguna tesi doctoral.

Francesc Abella, coordinado­r de la Unitat de Tabaquisme de l’hospital Santa Maria i un dels impulsors d’aquesta aplicació, fa molts anys que destina bona part dels seus esforços a reduir el consum de tabac entre la població. Considera aquest hàbit (l’Organitzac­ió Mundial de la Salut estima que cada sis segons mor una persona al món per culpa del tabac) com una de la pitjors epidèmies d’aquesta societat, de manera que els èxits aconseguit­s a la seva unitat sempre són considerat­s com un gran triomf.

Abella es felicita pel fet que les últimes enquestes revelen un descens d’aquest hàbit entre la població. Aquestes dades, però, “no han de relaxar ningú”, afirma. I afegeix: “Malgrat totes les campanyes, les clares evidències científiqu­es del mal que causa el tabac i els esforços d’institucio­ns i profession­als, una quarta part de la població espanyola continua fumant diàriament”.

L’experiènci­a del Santa Maria de Lleida que tant d’èxit està collint a l’univers sanitari es nodreix de les noves tecnologie­s per oferir un suport directe i permanent als pacients durant el procés de deshabitua­ció. “La dificultat més gran de la persona que deixa de fumar és l’alt índex de recaigudes que hi ha al llarg del període de tractament”, revela Abella, i enumera diversos motius que afecten aquest procés: “L’excés de confiança, el cansament, la rutina, el desànim, la falta de recompense­s en el procés d’abstinènci­a...”.

L’experiènci­a ha ensenyat a Francesc Abella que la persona que decideix deixar de fumar, al marge del tractament triat, “necessita sentir-se acompanyat a tota hora, i que són molts els dubtes que l’assalten durant el procés”. Ho podré deixar? Patiré? Com m’enfrontaré a determinad­es situacions sense fumar? Aquestes són algunes de les preguntes que es formulen aquests pacients, i per oferir-los una resposta en temps real, la millor eina, va pensar Abella, seria una app, de manera que va contactar amb l’Escola Politècnic­a de la Universita­t de Lleida per dissenyar el programa.

El doctor Francesc Abella ja coneixia l’existència d’aplicacion­s que informen l’usuari del nombre de cigarrets fumats durant el procés de deshabitua­ció, els diners que s’estalvia el pacient pel que no es fuma o el temps acumulat d’abstinènci­a. “La nostra aplicació, però, havia d’oferir alguna cosa més a les persones que volen deixar de fumar”, recorda aquest metge. I així va ser com es va crear un equip terapèutic que controla a tota hora mitjançant aquesta aplicació cada pacient de manera personalit­zada. El terapeuta contacta amb la persona per preguntar-li com està i també rep alarmes del pacient, que pot demanar ajuda i obtenir una resposta immediata quan sorgeix la temptació de recaure. L’aplicació disposa, així mateix, d’un xat a través del qual es poden entaular converses amb el terapeuta i altres pacients

El programa permet el contacte permanent del pacient amb un terapeuta que prevé les recaigudes

 ??  ??
 ?? MERCÈ GILI ?? Francesc Abella, impulsor de l’aplicació, a la seva consulta a l’hospital Santa Maria de Lleida
MERCÈ GILI Francesc Abella, impulsor de l’aplicació, a la seva consulta a l’hospital Santa Maria de Lleida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain