La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nicole Belloubet

Redoine Faïd, ja fugit el 2013, protagonit­za una fuga espectacul­ar a prop de París

- Redacció i agències

MINISTRA DE JUSTÍCIA FRANCESA

Una fuga protagonit­zada novament per un cèlebre atracador a plena llum del dia i en helicòpter projecta ombres sobre la seguretat de les presons franceses, de la qual és responsabl­e Belloubet, que ja ha anunciat una investigac­ió.

Redoine Faïd, un dels delinqüent­s més cèlebres de França pels seus atracament­s, fugues i disfresses, es va tornar a escapar ahir de la presó on estava reclòs després d’una espectacul­ar operació de rescat al més pur estil Jacques Mesrine, l’enemic públic del país durant les dècades dels seixanta i setanta. Faïd, que complia una condemna de 25 anys per atracament fallit i l’assassinat d’una policia, una maostatges”, re de 26 anys, també s’ha arribat a guanyar aquest malnom, atès que ja es va escapar d’una altra presó fa cinc anys, cosa que posa ombres sobre el funcioname­nt de la seguretat penitencià­ria francesa.

A mig matí, cap a dos quarts de dotze, l’atracador es va escapar del centre de reclusos de Réau, al departamen­t de Sena i Marne, a 50 km al sud-oest de París, ajudat per un comando armat d’unes quantes persones en una operació de rescat que “va durar uns quants minuts” i en què no hi va haver “ni ferits ni segons fonts de l’Administra­ció Penitencià­ria francesa (AP). Mentre l’atracador era a la sala de visites, l’helicòpter va aterrar al pati central de la presó per fer efectiva la fugida. És llavors quan “dos individus, vestits de policia i armats amb fusells tipus kalàixniko­v, van llançar bengales de fum al pati”, va descriure Martial Delabroye, representa­nt sindical de la presó. Els dos homes van trinxar una de les portes que donava accés directe a la sala de visites en què Faïd parlava amb un dels seus germent, mans, va afegir Delabroye. Més tard l’helicòpter va ser trobat en un polígon industrial de Gonesse, a 60 km de la presó. Pel que sembla, el pilot hauria estat segrestat per a l’operació. Quan la policia el va localitzar, va ser portat a un hospital.

Conegut com L’écrivain, l’escriptor, Redoine Faïd és un ídol i referent de molts joves atracadors dels barris perifèrics de París, que diuen que s’inspiren en ell, en els seus mètodes i en les seves aventures i crims, que va relatar a Braqueur, des cités au grand banditisme

(Atracador, dels barris al gran bandoleris­me). El llibre li va servir per anar de plató en plató –aquells dies tenia una rebaixa de condemna– descrivint com s’havia inspirat en les pel·lícules americanes de policies i serenos i assegurant que després de tots els seus assalts a mà armada per fi havia posat seny.

Tot i això, aquell mateix any la policia va descobrir un vídeo en què sortia el seu cotxe en el transcurs d’un robatori. El 2011 protagonit­za l’atac a un furgó blindat a Pas-de-Calais. Detingut posterior- Faïd va ingressar a la presó de Lille-Sequedin, d’on també es va acabar escapant prenent quatre ostatges que va fer servir com a escuts humans. Abans havia aconseguit obrir-se pas a còpia d’explosius rebentant quatre portes abans que un còmplice se l’emportés en un cotxe que esperava fora del centre penitencia­ri. La fuga, que com ahir també havia començat a la sala de visites, va durar unes quantes setmanes, fins que va ser capturat en un hotel molt a prop d’on es va escapar ahir.

Mestre de la disfressa, quan va ser detingut aquella vegada, no va oposar cap resistènci­a. Els policies que l’havien localitzat van descriure com havia canviat completame­nt la seva imatge amb una perruca per dissimular la seva calvície, unes ulleres i una barba prominent. “No l’hauria reconegut ni sa mare”, recordava ahir l’edició digital de Le Figaro citant fonts policials. A més de la condemna a 25 anys ratificada l’abril passat, Faïd ja havia rebut dues sentències més que sumaven 28 anys.

“No és algú que veuràs enfrontant-se als funcionari­s penitencia­ris, però no te’n pots refiar mai”, confessava a l’agència AFP un dels vigilants de la presó de Réau, on a la tarda va anar la ministra de Justícia, Nicole Belloubet, que va anunciar una investigac­ió. “En algun racó de la seva ment sempre hi tenia la idea d’escapar-se. Darrere les seves bones maneres sempre amagava les seves cartes”, recordava el vigilant. Ahir a la nit gairebé 3.000 policies, gendarmes i agents de duanes el buscaven amb tots els mitjans a l’abast.

Mestre de la disfressa i ídol dels atracadors joves, Faïd va escriure un llibre i va assegurar que havia posat seny

 ??  ??
 ?? IAN LANGSDON / EFE ?? L’helicòpter en què es va escapar Faïd i a què la policia va desmuntar les aspes per poder-lo transporta­r
IAN LANGSDON / EFE L’helicòpter en què es va escapar Faïd i a què la policia va desmuntar les aspes per poder-lo transporta­r
 ?? IBO / AP ?? Redoine Faïd
IBO / AP Redoine Faïd

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain