La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inversió en hotels

La bonança turística i els alts preus dels establimen­ts revifen la promoció

- ROSA SALVADOR

Els inversors compromete­n 4.200 milions per construir hotels a causa de la bonança turística i dels alts preus dels establimen­ts que revifen el sector. La inversió se centra a les Balears, les Canàries, Barcelona i Madrid.

La inversió se centra a les Balears, les Canàries, Barcelona, Madrid i la Costa del Sol La construcci­ó de nous hotels repunta per primera vegada en una dècada

Els grups inversors han tornat a la promoció hotelera, i tenen en marxa projectes per valor de 4.200 milions d’euros per construir nous establimen­ts, segons un estudi realitzat per la consultora Colliers Internatio­nal. Laura Hernando, directora de la divisió hotelera de la consultora, va explicar que l’any passat va començar a repuntar la construcci­ó de nous hotels, per primera vegada des de l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia fa una dècada, amb una inversió de 620 milions d’euros, un 140% superior a la del 2016. “Hi ha molt interès dels inversors”, assenyala Hernando. L’any passat es va marcar un rècord històric d’inversió, amb 3.907 milions d’euros (un 79% superiors a les del 2016), però la major part van anar a comprar hotels ja existents (3.429 milions). “La falta d’oportunita­ts fa que estiguem veient com ressuscite­n projectes que semblaven morts, com els

resorts amb camps de golf, per exemple, o projectes en processos concursals o judicials, de gestió complexa, que fa poc ni es considerav­en”.

Hernando va explicar que l’obra nova s’ha recuperat tant al sector vacacional com en la construcci­ó de nous hotels urbans, encara que en aquest cas en general a la perifèria de les grans ciutats, per la falta d’oportunita­ts al centre. “Des que fa dos anys es va transaccio­nar el primer sòl a la Costa del Sol, la promoció no ha parat de créixer”, va explicar.

La gran inversió en els últims anys, tot i això, ha estat en rehabilita­ció: un 17% dels hotels espanyols s’ha modernitza­t en els últims tres anys, amb una inversió acumulada de 2.200 milions d’euros en rehabilita­ció. L’estudi de Colliers destaca que un 72% de la rehabilita­ció d’aquest període s’ha dirigit a establimen­ts vacacional­s. “En els últims anys el boom turístic s’ha centrat a la costa, on els hotels han augmentat els seus ingressos mitjans per habitació (RevPar) un 58% respecte als que tenien el 2008, mentre que els hotels urbans han quedat endarrerit­s i només l’han millorat un 21%. Els hotels vacacional­s –va assegurar Hernando– han entès que part d’aquests ingressos eren prestats, pels problemes d’altres destinacio­ns de la Mediterràn­ia, i han invertit per reformar-se, modernitza­r-se i reposicion­ar-se”. Això ha estat especialme­nt notable a les Balears, on a més la rehabilita­ció ha estat impulsada amb ajuts públics. Les reformes, va explicar Hernando, han permès que molts hotels guanyessin una estrella, s’associessi­n a marques de luxe o se segmentess­in per atreure nous col·lectius.

La major part de la inversió en rehabilita­ció en els últims tres anys, un 42%, es va destinar a reformes integrals: 1.334 milions invertits per 172 establimen­ts per posar al dia 34.190 habitacion­s. 304 hotels més van emprendre reformes parcials, amb una inversió de 774 milions d’euros a 54.030 habitacion­s, mentre que 180 van emprendre actuacions puntuals, amb un pressupost de 86 milions que va millorar 30.280 habitacion­s.

Colliers destaca que un 82% de la inversió hotelera a Espanya es concentra en cinc destinacio­ns: Balears (36%), Canàries (20%), la província de Barcelona i Madrid (10% cadascuna) i la Costa del Sol (6%). Les restriccio­ns a l’obertura de nous hotels de les tres places més grans, va assenyalar Hernando, és un dels factors que impulsa la rehabilita­ció.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Els projectes d’hotels a l’estil resort s’han reanimat
VICENÇ LLURBA Els projectes d’hotels a l’estil resort s’han reanimat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain