La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gestió del temps

Barcelona llança el debat sobre la ciutadania i la humanitzac­ió dels horaris

- CRISTINA SEN

Barcelona llança el debat sobre la ciutadania i la humanitzac­ió d’uns horaris que afecten els més desfavorit­s.

El temps s’ha de convertir en un veritable dret de ciutadania que tothom pugui exercir. Això és el que es recull a la reedició del pacte del Temps de l’Ajuntament de Barcelona, presentat aquesta setmana amb noves mesures per mirar d’impulsar una vida més sostenible que superi la supeditaci­ó als rígids ritmes i horaris laborals. La presentaci­ó va servir per posar sobre la taula els pocs avenços en la conciliaci­ó de la vida laboral i personal, l’aparició de la falta de temps com “una nova pobresa” i, per tant, la necessitat de plantejar mesures i endinsar-se en el debat sobre la necessitat d’humanitzar els horaris.

El pacte presentat per l’Ajuntament no aposta per grans fórmules, sinó per estendre pràctiques concretes que vagin responent a les necessitat­s de les persones en la seva vida quotidiana, i que arriben de Barcelona Activa. La seva directora, Sara Berbel, va explicar que l’objectiu és “alliberar” temps, enredat en una estructura laboral rígida i llarga, per a l’ús personal. La introducci­ó en el debat del temps com un dret de ciutadania beu de les pioneres lleis italianes sobre les polítiques del temps, concebut com un dret social.

Tot i això, la realitat –i així es va constatar durant la presentaci­ó d’aquest pacte– és que hi ha molt més debat que avenços reals. Només un 30% de les empreses, va explicar Berbel, faciliten mesures en aquesta línia, i si se n’analitza l’impacte en la qualitat democràtic­a d’un país, el retrat és significat­iu: les persones de mitjana edat que tenen fills o persones grans a càrrec seu estan desaparegu­des de la vida participat­iva de la ciutat simplement perquè no poden.

Barcelona Activa, que assessora 12.000 empreses, introduirà en la seva formació assessoria sobre la gestió del temps, s’oferirà mentoria d’“empresa a empresa” i, entre altres qüestions, fomentarà el dret a la desconnexi­ó digital dels treballado­rs. El gener del 2019 es posarà en marxa una prova pilot a l’escola bressol Aurora (el Raval) establint dos torns (de 9 h a 13 h, i de 15 h a 19 h) amb l’objectiu d’adaptar els horaris a les diferents necessitat­s de les famílies. I, seguint amb aquests nous exemples, es proposa que cap acte públic no comenci després de les 18 h i no s’estengui més enllà de les 20 h.

Gemma Tarafa, comissiona­da de Salut, va ser la que va plantejar la necessitat de modificar la gestió de la vida quotidiana per mirar de posar fi a “aquesta nova pobresa de temps”, que afecta sobretot les dones i, especialme­nt, les classes més desfavorid­es, com també els nens. El temps, va dir, s’ha d’introduir com un valor fonamental en les polítiques de salut. L’estrès, la falta de son o la impossibil­itat de fer exercici passen factura física. També cal tenir en compte, pe-

La falta de temps afecta sobretot les dones de les classes més desfavorid­es S’ha avançat molt poc; només un 30% de les empreses tenen mesures de conciliaci­ó La dificultat per socialitza­r-se impacta en el benestar mental de la població

rò, l’impacte que té la falta de socialitza­ció en la salut mental.

El pacte del Temps de Barcelona s’inscriu en el marc de la Reforma Horària, impulsada per Fabian Mohedano, que va considerar que el lent ritme amb què s’avança cap a una certa europeïtza­ció horària reflecteix les reticèncie­s als canvis, el pes del presencial­isme que impulsen les empreses i un esquema de negociació dels convenis col·lectius –on s’haurien d’introduir aquestes mesures de racionalit­zació horària, encara molt industrial–. Cal apostar, va dir, per la flexibilit­at pactada en un context en què l’herència de la crisi va deixar de banda les polítiques d’igualtat i conciliaci­ó.

Els dos grans eixos en què pivota el debat sobre el temps són, en aquests moments, la salut i l’economia –subratllan­t el valor de les tasques de cura–, i aquest s’introdueix com un factor de desigualta­t important. En un treball recent, el sociòleg Tomás Cano explicava que la crisi econòmica ha ampliat la bretxa entre rics i pobres pel que fa a la possibilit­at de gestionar el temps de la pròpia vida. La precaritza­ció del mercat laboral, l’exigència de disponibil­itat o les empreses que han aprofitat la depressió econòmica per collar els empleats desposseei­xen els treballado­rs del poder de controlar la seva vida.

Són les dones de classe treballado­ra, que tampoc no tenen “flexibilit­at” per arribar a casa –ja que són les principals cuidadores–, les més afectades per aquesta exigència de “disponibil­itat total”. Per això, Gemma Tafalla insistia que en la pobresa de temps hi influeix sobretot el gènere i la classe social.

Les polítiques del temps, que emanen de la lluita per la igualtat de gènere, van quedar truncades després del 2007 amb la crisi econòmica, que va enterrar les iniciative­s encaminade­s a millorar la qualitat democràtic­a. El 2014 es va tornar a posar el debat a l’agenda pública gràcies a la Reforma Horària a Catalunya, amb una visió que englobava tots els aspectes vinculats a la necessitat de canviar la concepció cultural del temps (salut, empresa, gènere, lleure, democràcia...). En el repartimen­t de poder entre els socis del nou Govern s’ha establert que la pròxima Oficina per a la Reforma Horària dependrà de la Conselleri­a de Presidènci­a d’Elsa Artadi, i no serà Mohedano, que es va presentar a les llistes d’ERC, qui hi haurà al capdavant.

El debat sobre aquesta necessitat d’apoderar-se del temps, d’alliberar-lo de la llarga jornada laboral, s’ha articulat els últims mesos sobre l’àmbit municipal, amb més d’un centenar de municipis adherits a la Reforma Horària. El nou pacte del Temps de Barcelona arrenca amb l’adhesió de 29 empreses, però aquesta vegada “adherir-se” no només és un gest, sinó que s’exigeix a qui ho fa aplicar mesures concretes. La “sostenibil­itat de la vida”, assenyala el document de l’Ajuntament, ha de ser el centre de tot el procés social, polític i econòmic. La qüestió és passar de les intencions a les polítiques concretes.

Posa en relleu l’impacte que té el temps en la qualitat de vida de la ciutadania La proposta parteix de Barcelona Activa, que assessorar­à empreses sobre la gestió horària

 ??  ?? El pacte del Temps de l’Ajuntament indica que la sostenibil­itat de la vida ha de ser el centre de tot procés social, econòmic i polític
El pacte del Temps de l’Ajuntament indica que la sostenibil­itat de la vida ha de ser el centre de tot procés social, econòmic i polític
 ?? SETH JOEL / GETTY ??
SETH JOEL / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain