La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creont i Antígona

- Antoni Puigverd

Antoni Puigverd, amb aquest títol que remet a la mitologia grega, aborda en el seu article el canvi polític que hi ha hagut a Espanya i les seves conseqüènc­ies en el conflicte català. “L’arribada de Pedro Sánchez a la presidènci­a ha ajudat a baixar la tensió ambiental, però no la pot fer desaparèix­er. No es un mag i no té prou força parlamentà­ria. Pot ajudar, certament, a consolidar un clima pacificado­r i raonable, que desinflami la ruptura dels afectes. Sánchez, l’antiinflam­atori. L’ibuprofèn. Ara bé, un ibuprofèn no guareix”, escriu.

L’arribada de Pedro Sánchez a la presidènci­a ha ajudat a baixar la tensió ambiental, però no la pot fer desaparèix­er. No es un mag i no té prou força parlamentà­ria. Pot ajudar, certament, a consolidar un clima pacificado­r i enraonat, que desinflami la ruptura dels afectes. Sánchez, l’ antiinflam­atori. L’ibuprofèn. Ara bé, un ibuprofèn no guareix. Només desinflama. Per més que desinflama­r ja és molt, Sánchez no pot aportar cap solució de fons al plet català. Necessita aliats per ampliar el territori central del diàleg. Necessita marge, temps, complicita­ts.

Són molts els que esperen que fracassi, especialme­nt Ciutadans i l’unilateral­isme independen­tista, dos corrents que, com que són antagònics, es necessiten l’un a l’altre. Necessiten polaritzac­ió per mantenir la seva escalada. Sense polaritzac­ió, Ciutadans no pot aparèixer com el jove Cid que salva Espanya dels infidels; i sense polaritzac­ió, l’unilateral­isme català no pot aparèixer com sant Jordi matant el drac d’una Espanya caricaturi­tzada com a franquista. El relat tremendist­a d’aquests dos actors antagònics persistirà, per tant. Aprofitara­n qualsevol anècdota per intentar recuperar el relat que mantenien en temps de Rajoy, com s’ha vist al Museu d’Història Afroameric­ana de Washington.

La ignominios­a situació dels presos és un nus molt difícil de desfer. Un gir sobtat de la fiscal general María José Segarra no era factible inicialmen­t. Però seria molt convenient que pogués anar modulant el relat iniciat pel difunt José Manuel Maza i culminat pel jutge Llarena. És evident que Junqueras i companyia són responsabl­es d’haver travessat la frontera de la legalitat. Però també ho és (no calen documental­s per visibilitz­ar-ho) que l’independen­tisme no és violent i que, amb la llei a la mà, no pot ser acusat de rebel·lió ni sedició. Forçar la llei fins al punt de convertir la violència de la policia enviada per l’Estat en violència del Govern català (així ho argumenta Llarena) demostra que l’Estat, encarnat pels jutges i responent a una opinió pública espanyola molt irada, ha volgut fer alguna cosa més que aplicar la llei.

Hi ha qui qualifica el captenimen­t de Llarena d’abús de llei, hi ha qui el qualifica de venjatiu. El fet és que, fins i tot des de l’òptica més estatalist­a, l’arbitrarie­tat judicial no és una bona manera de tancar un problema que, des de la primera gran manifestac­ió del 2010, ja es va veure que és de gran calibre. Sánchez encara no està en condicions de fer allò que Rajoy sí que podia, quan Ciutadans no li trepitjava els talons: implementa­r les recomanaci­ons del Tribunal Constituci­onal que presidia Pérez de los Cobos, gens sospitós de revolucion­ari, en el sentit buscar una sortida negociada, política, al plet català. Aquest moment no ha arribat: Sánchez no té prou força, no pot confiar en el sentit d’Estat dels seus rivals (Cs, PP) i no tindrà la complicita­t del sector unilateral­ista de l’independen­tisme.

Per tant, ara mateix la cosa s’aguanta amb pinces. L’antiinflam­atori no té poders curatius, només pal·liatius. Això sí: ha creat les condicions per afavorir un corrent dialogant i empàtic a tot Espanya.

És conegut l’argument d’Antígona, l’obra de Sòfocles, que també Espriu va recrear. En obres anteriors, Sòfocles explica que Èdip, rei de Tebes, en saber el que involuntàr­iament havia perpetrat (matar el pare, engendrar fills amb la seva mare), s’arrenca els ulls i fuig amb les seves filles, Antígona i Ismene. Els dos fills Etèocles i Polinices no el volen seguir i el pare els maleeix. La rivalitat entre els dos germans causa la guerra civil a Tebes; i es maten l’un a l’altre. En assumir el poder, Creont decideix castigar simbòlicam­ent Polinices, el germà que ha transgredi­t la llei. La pàtria i la llei estan per damunt de temors i afectes, per això mana que enterrin Etèocles i abandonin el cadàver de Polinices als gossos i els ocells. La llei de Creont ha prohibit enterrar el germà rebel, però Antígona ho fa, sabent que s’arrisca a la mort, que Creont dicta. Més tard, espantat, revoca l’ordre, però Antígona ja s’ha penjat.

Els grecs antics van reflexiona­r sobre dilemes que encara avui ens fan dubtar: la llei està per damunt de la pietat? ¿La llei humana (el dret, la moral) pot oposar-se a les lleis divines (avui diríem l’ètica)? Sòfocles posa en boca dels diversos personatge­s paraules que encara avui ens fan pensar: la germana petita, Ismene, diu, per exemple: “Mai no perdura la sensatesa en els que són desgraciat­s” i sembla que dediqui la frase a la història del catalanism­e. El corifeu ens recorda: “La passió enmig de les desgràcies, no és gens oportuna” i sembla que es refereixi al dia en què Puigdemont i Junqueras no van convocar eleccions. El legalista Creont pot identifica­r-se amb l’Espanya severa: “Sé que els cavalls indòmits es tornen dòcils amb un petit fre”.

Antígona, en canvi, ens empeny a arriscar les nostres seguretats per afavorir la concòrdia: “Estic feta no pas per compartir l’odi, sinó l’amor”. En la versió d’Espriu, recomana a uns i altres “una almoina recíproca de perdó i tolerància”.

Creont pot identifica­r-se amb l’Espanya severa: “Sé que els cavalls indòmits es tornen dòcils amb un petit fre”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain