La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘pazo’ de Meirás

Totes les institucio­ns i els partits gallecs reivindiqu­en que la residència estiuenca de Franco sigui pública

- Santiago de Compostel·la

Totes les institucio­ns i els partits gallecs reivindiqu­en que la residència d’estiu del dictador Francisco Franco sigui un espai públic.

L’estiu passat els hereus de Francisco Franco van encarregar la gestió de les visites obligatòri­es al pazo de Meirás a la fundació que porta el nom del dictador, i el seu portaveu va anunciar que les faria servir per enaltir la figura de l’autòcrata mentre desafiava en públic el president de la Xunta. El que podia semblar la recurrent polèmica estival sobre la controvert­ida propietat de la residència estiuenca a Galícia del militar ferrolà es va convertir, després de la mort de Carmen Franco, la posada a la venda de l’immoble i el recent canvi al Govern central, en l’inici d’una tempesta perfecta que ha provocat un inèdit i fins fa poc impensable clamor de les institucio­ns i partits polítics gallecs perquè el pazo s’incorpori al patrimoni públic. De tota manera, hi ha clares discrepànc­ies sobre la via per aconseguir-ho i sobre si podria tenir algun cost econòmic.

Dimecres el PP va registrar una proposició de llei al Parlament de Galícia per instar la Xunta a gestionar davant l’Estat l’inici de les accions legals pertinents perquè el

pazo sigui públic. Els diputats populars reclamen així una actuació que durant dècades només defensava la Comissió per la Recuperaci­ó de la Memòria Històrica d’A Coruña, amb el suport solitari del BNG i, els últims anys, d’En Marea. La demanda se sustentava en la falsedat del suposat regal que el poble d’A Coruña va fer al dictador, ja que part de la compra de l’immoble es va finançar amb aportacion­s obligatòri­es de municipis i funcionari­s. Alguns cops el PSOE va donar suport a aquesta petició, entesa més aviat com una aspiració irrealitza­ble, mentre que el PP s’hi oposava. L’únic pas que s’ha fet des de la transició ha estat declarar el pazo com a bé d’interès cultural, una declaració feta per la Xunta bipartida de PSOE i BNG.

El pas endavant dels populars d’aquesta setmana ha tingut lloc en el context del canvi de color del Govern central, que ja no els obliga a mantenir equilibris amb l’executiu amic de Madrid. I ha arribat després que es presentés l’informe de la comissió d’experts nomenada per la Xunta, presidida pel catedràtic d’Història Xosé Manoel Núñez Seixas. La comissió advoca perquè l’administra­ció central reivindiqu­i al jutjat la propietat de l’immoble, ja que està documentat que durant més de 35 anys va ser la residència estiuenca del cap de l’Estat, on es van celebrar consells de ministres i trobades diplomàtiq­ues, i el seu mantenimen­t i funcioname­nt es va sufragar amb diners públics.

Els experts coordinats per Núñez Seixas assenyalen la possibilit­at que, en cas que prosperi la reclamació de la incorporac­ió al patrimoni públic, la justícia obligui a compensar econòmicam­ent els Franco per les despeses de conservaci­ó de les últimes dècades. Es tracta d’una opció a què s’oposen En Marea i el BNG, partit que esgrimeix un altre dictamen jurídic –que va impulsar des de la Diputació d’A Coruña– per declarar nul·la la inscripció de la propietat que va fer Franco el 1941 de manera simulada. La paraula següent la tindrà el Govern de Sánchez.

Les forces polítiques discrepen sobre com s’ha d’incorporar l’immoble al patrimoni públic i si s’ha de pagar

 ?? . ?? Exterior del pazo de Meirás, residència estiuenca a Galícia del dictador Francisco Franco
. Exterior del pazo de Meirás, residència estiuenca a Galícia del dictador Francisco Franco

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain