La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA i la migració

El nord-americà Ken Isaacs va tuitejar contra els musulmans i els refugiats

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’ONU ha rebutjat el candidat dels EUA, Ken Isaacs, que havia llançat tuits contra els musulmans i contra els refugiats, per presidir l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions (OIM).

La manifesta animadvers­ió del president Donald Trump cap a l’Organitzac­ió de les Nacions Unides (ONU) li passa factura.

L’ONU va rebutjar el candidat dels Estats Units, Ken Isaacs, per presidir l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions (OIM). Aquesta branca de la institució multilater­al havia estat sota el control dels Estats Units pràcticame­nt des de la seva creació fa 67 anys, tret d’un breu parèntesi entre el 1961 i el 1969.

El nou líder és António Vitorino, membre del partit socialista portuguès i persona pròxima al secretari general de l’ONU, António Guterres. Segons alguns mitjans, Vitorino es va imposar desafiant la determinac­ió i els recursos destinats a la seva campanya per la missió dels EUA.

Va ser una derrota de les que fan mal. De la terna d’aspirants, Isaascs va quedar relegat al tercer lloc. Queda clar que l’OIM no va dubtar en el seu rebuig, tot i que s’exposa a un risc financer per la possible retallada de les aportacion­s de Washington.

En realitat, la Casa Blanca ho va posar amb safata de plata a l’ONU. L’elecció ha coincidit amb un descens en el nombre de refugiats que acullen els Estats Units i en ple apogeu de la política de “tolerància zero” de l’Administra­ció Trump, que ha comportat separar els nens dels adults amb qui travessen la frontera del sud. La inhumanita­t demostrada d’aquest Govern no va contribuir gaire a donar suport al seu aspirant.

L’elegit tampoc no exhibeix unes credencial­s que l’avalin com a defensor dels immigrants. Més aviat al contrari. Isaacs, director d’una organitzac­ió cristiana sense ànim de lucre –Samaritan’s Pursue–, va rebre la nominació el febrer per servir com a director de l’OIM, que agrupa un total de 169 països sota el lema de promoure “una immigració humanitàri­a i ordenada”.

Un cop va aparèixer el seu nom, també es va revelar que Isaacs, a més de ser un negacionis­ta del canvi climàtic –una circumstàn­cia que ja té impacte en la mobilitat–, havia fet tota una sèrie de comentaris al seu compte de Twitter (almenys 140 micromissa­tges) contra els musulmans –caracterís­tica molt trumpista– i contra els refugiats. Després que The Washington

Post revelés aquests continguts –“el canvi climàtic és una farsa” o “l’Islam no és pacífic”–, Isaacs va emetre un comunicat demanant “profundes” disculpes per aquests textos. “Em comprometo a mantenir els més alts estàndards d’humanitat, dignitat i igualtat si soc elegit”, va dir.

D’ençà que Trump va prendre la possessió de la Casa Blanca, la seva relació amb les Nacions Unides ha anat cada vegada a pitjor. Fent-se ressò de les paraules de la seva ambaixador­a, Nikki Haley, el president va anunciar que el seu país, el donant més important, invertiria menys, entre altres raons perquè els diners anaven a països que després el contradeie­n i atacaven el seu aliat, Israel. Fa poc els EUA es van retirar del Consell de Drets Humans.

El portuguès António Vitorino presidirà l’OIM, que en 67 anys gairebé sempre ha estat en mans dels EUA

 ?? MARTIAL TREZZINI / EFE ?? El candidat dels Estats Units a dirigir l’Organitzac­ió Internacio­nal de les Migracions (OIM), Ken Isaacs
MARTIAL TREZZINI / EFE El candidat dels Estats Units a dirigir l’Organitzac­ió Internacio­nal de les Migracions (OIM), Ken Isaacs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain