La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La Lliga de les Lligues d’Europa”

Matteo Salvini rep un bany de masses a l’aquelarre anual dels ultradreta­ns

- Roma. Correspons­al

CONTRA “EL MUR DE BRUSEL·LES”

El ministre demana d’unir “els moviments lliures i sobirans” cara a les europees del 2019

LLIGUISTES DEL SUD

La trobada evidencia la nova Lliga, amb delegacion­s a totes les zones d’Itàlia

Més de 200 autocars arribats de tot Itàlia per a un aquelarre únic: la reunió anual de la Lliga, celebrada als prats de Pontida (Milà) des de fa 28 anys. Aquesta vegada ja no enalteixen l’anhelada llibertat de la Padània, aquella regió fictícia al nord del riu Po amb què somiava Umberto Bossi. Ahir van reivindica­r les gestes del seu líder, Matteo Salvini, al capdavant del Ministeri de l’Interior.

La seva mà dura al llarg d’aquest mes al capdavant d’Itàlia, eclipsant els seus socis de govern, el Moviment 5 Estrelles (M5E), fins i tot s’ha transforma­t en souvenir. “S’ha acabat la ganga” (referint-se als immigrants) o “tanquem els ports” van ser algunes de les samarretes que es van veure. El rècord d’assistènci­a de 75.000 participan­ts, segons l’organitzac­ió, va fer que es preparessi­n 1.200 litres més de cervesa que en l’edició anterior.

Va ser en aquest escenari on l’ultradretà, en mànigues de camisa, va proclamar el que a partir d’ara serà el seu pròxim objectiu. “Per guanyar vam haver d’unir Itàlia. Ara hem d’unir a la resta d’Europa”, va dir entre aplaudimen­ts. “Estic pensant en una Lliga de Lligues d’Europa, unint tots els moviments lliures i sobirans que volen defensar la seva gent, fronteres, fàbriques, empreses agrícoles i el benestar dels propis fills”, va continuar.

No es va quedar aquí. Salvini va voler equiparar aquesta idea de moviment amb el que va fer caure el mur de Berlín. Ell ara es veu capaç de fer caure “el mur de Brussel·les”. “Només si les idees de la Lliga arriben a França, Alemanya, Espanya, Polònia, Àustria, Hongria, Dinamarca o Portugal, aquesta Europa tindrà l’esperança d’existir”. També va seguir amb la seva croada contra el president francès, Emmanuel Macron, lamentant la victòria contra l’Argentina al mundial. “Messi ja no és el que era”, va ironitzar. I va prometre que les eleccions europees de l’any que ve seran un referèndum entre els partidaris dels mercats i aquesta unió de pobles sobirans. L’ultradretà va voler tancar la seva aparició amb una promesa. “Cadascun de vosaltres és el meu germà i la meva germana, els vostres fills són els meus fills”, va llançar. “Prometeu no parar fins que hàgim alliberat els pobles d’Europa?”. El sí eixordador dels assistents va ser unànime.

Més còmode que mai, il Capitano no només va carregar contra Europa. Va aprofitar per reafirmar-se en el seu desig que les famílies les formin “un papa i una mama”, i fins i tot va atacar Coca-Cola. Segons el seu parer, utilitza l’orgull gai per vendre més llaunes. Va brandar un rosari, com va fer durant la campanya. I va continuar amb els seus missatges en contra de les oenagés que operen a la Mediterràn­ia. Va respondre taxatiu al president del Parlament, Roberto Fico, que representa els sectors més esquerrans entre els grillini. Fico ha demanat aquest cap de setmana que Itàlia deixi de tenir els ports tancats a les oenagés. “Si es tanquen o s’obren, ho decideix el ministre de l’Interior”, li va contestar. Ahir mateix, l’Acnur informava que 63 persones havien desaparegu­t al Mediterran­i.

Però si alguna cosa va posar en evidència la trobada de Pontida va ser la nova “germandat” de la Lliga– així ho va definir el seu líder– entre la ultradreta italiana. Encara predominav­a el color verd, associat a les tesis autonomist­es, però l’oficial va ser el blau fosc: l’imposat des que la Lliga va deixar de ser Lliga Nord el 2017. Les delegacion­s representa­des ahir a la campanya milanesa regalaven una imatge impensable fa anys amb representa­nts i senadors de totes les parts del país. Fins i tot va arribar un autobús de Bari que havia recorregut més de 900 quilòmetre­s ple de militants units pel seu rebuig de la immigració. Lluny queden els dies en què Salvini lluïa samarretes amb aquell ja caducat missatge de “Padania is not Italy”.

 ?? MIGUEL MEDINA / AFP ?? Moltes banderes entre la multitud que ahir va anar a la rodalia de Milà per escoltar Salvini
MIGUEL MEDINA / AFP Moltes banderes entre la multitud que ahir va anar a la rodalia de Milà per escoltar Salvini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain