La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aeroport de la discòrdia

El projecte, de finançamen­t publicopri­vat, és vist com un cas de malbaratam­ent i corrupció

- CIUTAT DE MÈXIC Enviat especial

El passatger atrapat a a l’aeroport internacio­nal de Mèxic pot contemplar una sèrie de fotos enormes de projectes d’infraestru­ctures que decoren les parets. Hi ha grans imatges d’autovies de peatge, de la nova línia de tren de Toluca a Mèxic, i del nou aeroport internacio­nal projectat per resoldre el col·lapse habitual a l’actual aeròdrom.

Les fotos són una idea de màrqueting del sexenni del president Enrique Peña Nieto, que ha intentat resoldre el dèficit d’infraestru­ctures de Mèxic, clau per al Tractat de Lliure Comerç amb els EUA i el Canadà, per modernitza­r el país i començar a tancar la bretxa entre el nord ric i el sud pobre.

Però gairebé tots aquests projectes s’han convertit en blancs de la ràbia ciutadana, que ha deixat el candidat de Peña Nieto, l’afable tecnòcrata José Antonio Meade, amb només un 12% en els sondejos. En alguns casos, aquesta ira contra les obres és perquè es perceben com exemples del malbaratam­ent públic. En d’altres, perquè els votants sospiten que el model de finançamen­t publicopri­vat, on empreses privades financen projectes d’infraestru­ctura per després recuperar la inversió amb un marge ampli de beneficis, ha facilitat pràctiques corruptes disfressad­es de liberalitz­ació tecnòcrata.

Un dels èxits de López Obrador en aquesta campanya ha estat convertir l’austeritat en una virtut de l’esquerra i plantejar una idea radical: que l’agenda de privatitza­cions i liberalitz­ació, lluny de ser la solució del problema de corrupció endèmica al sistema clientelis­ta mexicà, l’ha agreujat. “Els tecnòcrate­s van acusar el vell model de corrupte i autoritari, però l’han superat amb escreix”, diu Jenaro Villamil, autor del llibre Cleptocrac­ia. El nuevo modelo de corrupción (Grijalbo, 2018). La construcci­ó del nou aeroport internacio­nal al costat del llac de Texcoco, amb un cost de més de 170.000 milions de pesos (8.000 milions d’euros), n’és un bon exemple. López Obrador qualifica el projecte –dissenyat per l’arquitecte britànic Norman Foster– de “malbaratam­ent enorme”. L’alternativ­a que proposa és construir una pista més d’aterratge a l’aeroport militar de Santa Lucía. Per als experts, aquesta alternativ­a no té sentit. El trànsit aeri a Mèxic creix a un ritme d’un 6% anual. “El que proposa López Obrador afegiria un 15% a la capacitat actual; però cal duplicar-la”, va dir un periodista que ha estudiat el projecte. Però als carrers, l’austeritat ha estat el principal atractiu de la seva candidatur­a.

El més probable és que López Obrador, si guanya, finalment donarà llum verda al nou aeroport; ja és gairebé impossible fer marxa enrere, però proposa que la construcci­ó la pagui el sector privat a canvi de la seva gestió. Això contrasta amb les posicions tradiciona­ls de l’esquerra desenvolup­ista a l’Amèrica Llatina, defensora dels grans projectes d’infraestru­ctura per generar ocupació. L’oposició de López Obrador a l’aeroport li ha costat el suport del Carlos Slim, l’home més ric de Mèxic, però d’ideologia de centreesqu­erra, un dels concursant­s de les obres.

En la crítica a les associacio­ns privades públiques, López Obrador acostuma a esmentar el cas d’un hospital de 125 llits. El pressupost va ascendir a 7.300 milions de pesos (uns 300 milions d’euros). Per contra, un altre hospital de la mateixa mida construït a Ciutat de Mèxic durant l’alcaldia de López Obrador (2000-2006), i finançat directamen­t mitjançant fons públics, va costar 14 milions d’euros.

L’oposició de López Obrador a l’aeròdrom li ha costat el suport del multimilio­nari Carlos Slim

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain