La Vanguardia (Català-1ª edició)

Expansió gihadista a l’Amèrica Llatina

- Eduardo Martín de Pozuelo

El desenvolup­ament dels esdevenime­nts relacionat­s amb l’univers gihadista dibuixa un panorama en què la consolidac­ió d’un Califat universal virtual és un fet. El potencial ideològic que emana de l’Estat Islàmic (EI) ha passat de propagar-se a sustentar-se a les xarxes socials que acullen el seu missatge radical i tota la propaganda que capta nous adeptes. Així, llocs aparentmen­t molt allunyats per la seva idiosincrà­sia de l’ideari gihadista ofereixen símptomes de permeabili­tat al missatge de l’EI.

Europa ja ha estat testimoni de casos de conversió a l’integrisme més ferotge per part de persones totalment allunyades del perfil d’un hipotètic potencial simpatitza­nt del gihadisme. Unes metamorfos­is que permeten comprendre que la captació de nous correligio­naris supera els ambients que podrien considerar-se més idonis. A Barcelona s’ha donat el cas d’una jove sud-americana que en menys d’un any va passar de ballar salsa els caps de setmana, dur roba ajustada i beure cubalibres, a portar burca. Una peça que únicament es treia per dissimular el seu nou credo quan parlava a través d’Skype per videoconfe­rència amb la família al seu país natal. La jove va ser detinguda per vincles terroriste­s amb l’Estat Islàmic. Igualment a Barcelona, els Mossos d’Esquadra van detenir, en el marc d’una gran operació internacio­nal, un jove brasiler que havia abraçat l’ideari gihadista i que formava part d’una molt activa cèl·lula de fanàtics. I a Colòmbia encara ressona el gran impacte mediàtic que va produir la detenció a Suïssa d’una compatriot­a nascuda a Veneçuela que fomentava el terrorisme a Europa en nom de l’EI. En aquesta ocasió, la dona va ser captada pel seu marit, un bosnià que també havia passat del laïcisme al més profund integrisme. Un canvi que el va portar a liderar un grup de l’EI que incitava a cometre actes terroriste­s a Europa i que se servia per comunicar-se d’una xarxa de missatgeri­a encriptada a Telegram. Un dels projectes que va desbaratar la policia helvètica quan va desarticul­ar aquesta cèl·lula consistia en l’adoctrinam­ent de nens perquè cometessin atacs amb ganivets.

L’Amèrica Llatina no es deslliura d’aquest fanatisme i entre els països que a priori es podria suposar, erròniamen­t, que estan fora del circuit gihadista hi ha el Brasil. Allà, la policia ha desarticul­at una organitzac­ió qualificad­a per les autoritats brasileres d’“estructura de l’Estat Islàmic”. Al comunicat oficial que es va fer públic després de la detenció d’aquest grup extremista d’onze persones, entre elles tres de menors i una dona, la fiscalia de l’estat de Goiás, al centre oest del país, va explicar que es tractava d’una organitzac­ió afí a l’EI dedicada a la difusió de la seva propaganda i a la radicalitz­ació i captació de nous fanàtics, especialme­nt menors. El seu propòsit, va afegir la fiscalia, era el de consumar atemptats al mateix Brasil. La policia federal va agregar que els detinguts, “a més d’utilitzar el material propagandí­stic, al que tenien accés per reclutar adeptes al terrorisme, principalm­ent entre col·lectius desfavorit­s, intercanvi­aven informació sobre la manera d’obtenir visats per viatjar a països del Pròxim Orient amb la intenció d’unir-se allà a algun grup terrorista”. I, com és habitual, entre la propaganda i els esfereïdor­s vídeos específics de l’Estat Islàmic els agents van trobar els acostumats manuals per a la “guerrilla terrorista”, també autodenomi­nada lone gihad. Tampoc no han faltat els tutorials per a la fabricació d’explosius amb materials fàcilment assequible­s que un dels detinguts ja havia proposat d’utilitzar durant el carnaval de Rio de Janeiro. Per cert, uns manuals com els que van utilitzar, amb fatals resultats per a ells, integrants de la cèl·lula terrorista autora dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Aquest grup arrestat al Brasil constituei­x una sòlida prova sobre la capacitat de globalitza­ció del gihadisme terrorista. I és així perquè la cèl·lula brasilera va ser detectada per la policia federal mitjançant el rastreig dels missatges dels seus integrants a través de les xarxes socials només després que la Guàrdia Civil facilités, el 2016, als seus col·legues carioques els números de telèfon que tenia a la seva agenda un brasiler detingut llavors a Espanya per pertinença a una altra agrupació gihadista. Durant la seva investigac­ió, els guàrdies van descobrir que els gihadistes es comunicave­n amb altres espanyols ja instal·lats a Síria i l’Iraq i també, i en aquest cas en portuguès, amb altres persones que van creure situar al Brasil, tal com finalment es va confirmar.

“Una bala al cap de tot apòstata” o “Anem per la via d’Al·là” són lemes que els detinguts al gran país sud-americà van utilitzar quan van intercanvi­ar per Internet material terrorista amb altres membres de l’EI a Turquia, Síria, Líbia, Espanya i, des d’ara òbviament, al Brasil.

La detenció al Brasil d’una cèl·lula molt ben organitzad­a exemplific­a el poder reclutador de l’EI a les xarxes socials

 ?? EVARISTO SA / AFP ?? Tentacles al Brasil. Un policia condueix un dels gihadistes detinguts a Brasília
EVARISTO SA / AFP Tentacles al Brasil. Un policia condueix un dels gihadistes detinguts a Brasília
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain