La Vanguardia (Català-1ª edició)

Beure sol, a casa i en calçotets

- GLORIA MORENO Barcelona

Ja se sap que el fred i la foscor estan directamen­t relacionat­s amb l’alt consum d’alcohol típic dels països propers a l’Àrtic. Un hàbit que a Finlàndia ha donat origen al peculiar costum de beure sol, a casa, en roba interior i sense cap intenció de sortir.

A aquest fenomen se’l coneix com kalsarikän­ni, que es tradueix com a borratxera en calçotets i consisteix a relaxar-se i recarregar piles en la intimitat de casa amb una ampolla a la mà. “És la versió finlandesa de les filosofies nòrdiques d’autoajuda, com el lagom suec o el hygge danès”, explica a aquest diari el periodista i escriptor Miska Rantanen, que acaba de publicar un llibre sobre el fenomen i que al novembre el traurà en espanyol de la mà de l’editorial Zenith.

Que l’expressió tingui emoji oficial propi i que el Ministeri d’Afers Exteriors l’esmenti al seu web divulgatiu This is Finland donen una idea de com està d’estès el costum.

Tot i que existeix des de fa molt més temps, el terme kalsarikän­ni es va encunyar per primera vegada a començamen­ts dels anys noranta. “Llavors era part de l’argot urbà. Però es va estendre i va generalitz­ar molt ràpidament, probableme­nt perquè descrivia molt bé un fenomen molt conegut”, detalla Rantanen. Finalment, el 2014, el vocable va ser acceptat per l’Institut de les Llengües (Kotus), la màxima autoritat en temes lingüístic­s.

Segons l’autor, que fa anys que estudia el tema, “existeixen diferents escoles de pensament. Els de més edat tendeixen a veure el kalsarikän­ni com una mona en tota regla a l’estil de les pel·lícules d’Aki Kaurismäki. Les generacion­s més joves, en canvi, diuen que es tracta de beure moderadame­nt”.

Pel que fa al perfil social dels qui ho practiquen, Rantanen considera que és una bona opció per a aquelles persones de classe mitjana “en aquella fase de la vida en què els nens encara són petits, la vida laboral és exigent i cal estalviar per pagar com més aviat millor la hipoteca”.

Encara que a l’estiu també es dona, el fenomen es relaciona molt més amb l’hivern, quan la neu i les temperatur­es sota zero conviden a no bellugar-se de casa. S’hi suma una cultura de la restauraci­ó i de dinar fora de casa que fins als anys vuitanta era bastant modesta. Però, més enllà d’aquests factors, elkalsarik­änni també té el seu origen en les rigoroses lleis que han regulat la venda d’alcohol durant dècades. Un model comú a altres països nòrdics, com Suècia, i que l’any passat a Finlàndia es va suavitzar una mica.

Fins al desembre passat, de fet, les begudes alcohòliqu­es només es podien adquirir als Alko, els establimen­ts gestionats directamen­t per l’Estat que controlen la venda d’aquesta mena de productes a tot el país.

Ara, en canvi, la nova llei permet que les de menys graduació, com les cerveses o les sidres amb fins i tot un 5,5% d’alcohol, puguin comprar-se en un supermerca­t, que són molt més nombrosos i tenen horaris més amplis que els Alko.

També s’han relaxat les condicions de venda i obertura per als bars i restaurant­s, tot i que, per al vi i els licors més forts, els finlandeso­s han de continuar adreçant-se a l’Alko i mostrar el seu carnet d’identitat o de conduir com a prova que tenen més de 18 anys.

L’estovament de les normes ha estat aplaudit per alguns sectors, que critiquen el “paternalis­me” amb què l’antiga llei tractava els ciutadans.

D’altres, però, critiquen que el Govern hagi cedit. Un exemple és la sociòloga Matilda Hellman, de la Universita­t de Hèlsinki, que en declaracio­ns al mitjà dels Estats Units PRI considera que el canvi en la normativa “augmentarà el consum i el dany que causa l’alcohol”, especialme­nt entre els més joves, “la taxa dels quals estava disminuint i, ara, probableme­nt, torni a créixer”.

La veritat és que, malgrat els canvis, per molts finlandeso­s continua sent comú agafar un ferri cap a la veïna Estònia per fer-se, de manera lliure, més econòmica i totalment legal, amb ampolles de tota mena.

Segons dades del 2015, a Finlàndia el consum mitjà d’alcohol pur per habitant era d’11,9 litres a l’any, per darrere dels països de l’est europeu, com Moldàvia, Bielorússi­a, Lituània o la mateixa Rússia, però per davant de les veïnes Suècia, Noruega o Dinamarca.

L’hàbit finlandès d’embriagar-se en roba interior, el ‘kalsarikän­ni’, ha esdevingut senya d’identitat

Fins al desembre passat, les begudes alcohòliqu­es només es podien comprar en botigues estatals

 ?? TROYEK / GETTY ?? Alcohol. Ampolles de vodka Finlandia. A baix, l’escriptor
Miska Rantanen
TROYEK / GETTY Alcohol. Ampolles de vodka Finlandia. A baix, l’escriptor Miska Rantanen
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain