La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tensions a l’alça

- Francesc-Marc Álvaro

Es detecten, ara com ara, quatre àmbits de tensió dins del bloc independen­tista. Són quatre dimensions en què es produeix la discòrdia –amb més o menys soroll– i la topada entre els actors. La suma d’aquestes tensions afebleix les posicions del conjunt de l’independen­tisme, les seves expectativ­es i les seves possibilit­ats de generar un nou escenari.

Hi ha, en primer lloc, una tensió de baix cap a dalt: les bases (dins i fora dels partits) no comprenen el que fan els dirigents, i reivindiqu­en el procés en la forma en què va desplegar-se fins a la DUI. És una tensió entre una visió emocional i una visió estratègic­a, entre el relat i la fallida fàctica d’aquest relat. Les esmenes de la militància per no aparcar la via unilateral que la direcció d’ERC ha incorporat a la ponència política aprovada ahir a la conferènci­a nacional són un senyal d’aquest fenomen.

En segon lloc, hi ha una tensió creixent entre la dinàmica activista i la dinàmica institucio­nal: l’Assemblea Nacional Catalana, els CDR i altres entorns impugnen el que fan i diuen el Govern Torra i les forces polítiques que el sostenen, a partir d’una mirada purista i rupturista, que tendeix a considerar com a “rendició” tot el que no sigui política de desobedièn­cia per “desplegar immediatam­ent la república” d’acord amb el que va passar el mes d’octubre. La CUP coincideix en aquesta impugnació.

En tercer lloc, hi ha una tensió espessa a l’interior d’una de les dues formacions principals de l’independen­tisme, Junts per Catalunya. Al grup parlamenta­ri de JxCat hi conviuen independen­ts i membres del PDECat (de diverses sensibilit­ats) i la seva lògica respon –per damunt de tot– a la tàctica de Puigdemont, vinculada –al seu torn– al seu periple judicial europeu. Una part dels independen­ts –agrupats a Junts per la República– volen reconstrui­r l’espai sobiranist­a a partir de l’expresiden­t; per fer-ho, intensifiq­uen la crítica a tots els partits, també al PDECat, sobretot de cara a les municipals, que seran un laboratori de proves. Alhora, dins del PDECat, hi ha un sector crític amb l’actual direcció, que connecta amb alguns plantejame­nts dels independen­ts de JxCat. Finalment, en quart lloc, revifa la coneguda lluita entre ERC i els postconver­gents per l’hegemonia dins de l’independen­tisme, una tensió influïda pels fets del mes d’octubre, per les decisions posteriors de cadascú i pels resultats del 21-D, que van ser una gran decepció per al partit de Junqueras, que esperava quedar primer del bloc independen­tista. La carta que el líder d’ERC ha fet arribar a la militància aquest cap de setmana posa descarnada­ment sobre la taula les diverses discrepànc­ies de fons amb JxCat.

Després de consignar aquests quatre espais de tensió entre els independen­tistes, cal demanar-se com afectarà tot això el Govern que presideix Torra, així com la construcci­ó d’un discurs coherent, d’una política que vagi més enllà dels gestos i d’una estratègia que es pugui entendre.

La discòrdia debilita l’independen­tisme i la possibilit­at de generar un nou escenari

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain