La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cas 1-O es tancarà sense esperar els jutges alemanys

La decisió sobre Puigdemont no frenarà la conclusió del sumari

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El Tribunal Suprem (TS) tancarà el sumari sobre el cas 1-O sense esperar que els jutges alemanys decideixin sobre el lliurament o no de l’expresiden­t Carles Puigdemont. La setmana passada el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein va comunicar al Suprem, a través dels mecanismes de cooperació d’Eurojust, que no compliria els terminis previstos per contestar la sol·licitud plantejada des d’Espanya perquè Puigdemont sigui lliurat pels delictes de rebel·lió i malversaci­ó. La voluntat del Suprem, davant aquest retard, és prosseguir el ritme normal d’instrucció de la causa i tancar-la sense permetre que es produeixin efectes dilatoris per esperar que els jutges alemanys donin una resposta definitiva a l’esmentada demanda.

El propòsit del Suprem és que la instrucció pugui donar-se per acabada ben aviat, al llarg d’aquest mes de juliol. Hi havia la possibilit­at d’esperar que el tribunal alemany comuniqués la seva decisió definitiva sobre Puigdemont, però no es farà així. Si durant el mes en curs no arriba la resposta, s’acordarà la conclusió del sumari, i la part de la causa relativa a l’expresiden­t i a la resta d’exmembres del Govern català que estan en països estrangers –en diferents circumstàn­cies de tramitació– quedarà aparcada en peces separades, en espera de la seva evolució. Però sense que la seva lentitud pugui perjudicar els processats que estan presos a Espanya.

Cal tenir en compte, en aquest sentit, que el Govern central ha vinculat al tancament de la instrucció el trasllat dels imputats que estan presos. Com més duri l’actual fase d’investigac­ió sumarial, menys condicions favorables existiran per a l’esmentat trasllat. En tot cas, com que el Govern central és conscient d’això i vol enviar els presos com més aviat millor a centres establerts a Catalunya, Institucio­ns Penitencià­ries ja s’ha anticipat a les decisions judicials i té tots els tràmits pràcticame­nt ultimats per efectuar aquests canvis de presó en qüestió de dies.

El Suprem, en suma, no es quedarà enrere en aquest procés, ni té la intenció que retards en les decisions puguin interpreta­r-se en el sentit que dificulten o entorpeixe­n la marxa dels presos a presons catalanes. També per aquesta raó, en part, el TS no esperarà que els jutges alemanys decideixin sobre el lliurament de Puigdemont.

La incomodita­t del Suprem amb la justícia alemanya és manifesta. Des d’Alemanya s’ha justificat el retard en la presa de decisions pel fet que des d’Espanya se’ls ha estat remetent informació fins fa molt poc. No obstant això, aquesta tramesa d’abundant informació respon a les peticions dels mateixos jutges alemanys. La cirereta l’ha posada el Suprem remetent totes les dades enviades per l’exministre Cristóbal Montoro, perquè els seus col·legues germànics no puguin dir que els ha faltat cap detall per resoldre si l’1-O hi va poder haver o no delicte de malversaci­ó.

El Suprem no vol que es pugui creure que es dificulta el trasllat dels presos per la falta de conclusió del cas

 ?? DANI DUCH ?? El jutge Pablo Llarena a l’entrada del Tribunal Suprem
DANI DUCH El jutge Pablo Llarena a l’entrada del Tribunal Suprem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain